14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul a acceptat înființarea comandamentelor NATO în România și staționarea de armament...

Guvernul a acceptat înființarea comandamentelor NATO în România și staționarea de armament american

Guvernul României a acceptat astăzi înființarea celor două comandamente NATO în România, precum și staționarea de trupe și tehnică militară din statele aliate pe teritoriul României.

Decizia Executivului a fost luată în cadrul ședinței săptămânale, în care s-au aprobat o serie de modificări şi completări la Legea nr. 291/2007.

Legea 291, aprobată de Parlamentul României la 2 noiembrie 2007, se referă la „intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României”. Prin modificările aduse legii, elaborate de Guvern, „se introduc soluţii legislative care să permită implementarea pe teritoriul României a măsurilor de reasigurare aliate”, precizează un comunicat al Executivului.

Măsurile NATO răspund acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei

La summit-ul NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014, Alianța Atlantică a luat o serie de decizii politico-militare, drept răspuns la criza din Ucraina și la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Deciziile NATO se referă la înfiinţarea unor elemente multinaţionale de comandă şi control (comandamente) pe teritoriul unor state membre ale Alianţei, inclusiv pe teritoriul României. Activitatea comandamentelor va urmări sprijinirea integrării forţelor NATO, prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate ale unor state NATO în scopul pregătirii sau desfăşurării unor operaţiuni, precum şi creşterea numărului de exerciţii având ca scop apărarea colectivă.

Prin modificările aduse Legii 291 / 2007, acceptate astăzi, Guvernul aprobă prepoziţionarea în România de produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate străine, însoţite, după caz, de personalul de deservire.

Modificările aduse Legii 291 mai urmăresc adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României la nevoile de instruire a militarilor, optimizarea modalităţii de acordare de către România a „Sprijinului naţiunii gazdă” în contextul efortului de apărare colectivă, precum și adaptarea procedurilor de înfiinţare sau dislocare a unor comandamente, elemente sau structuri multinaţionale la cerinţele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziţia NATO.

Decizia de astăzi a Guvernului urmează celei adoptate ieri de Camera Deputaților. Parlamentarii au abrogat o Hotărâre a Camerei Deputaților din anul 2007, care limita la 3000 numărul militarilor americani care pot fi prezenți în România. Prin decizia de ieri a Camerei, numărul militarilor SUA din România nu mai este limitat.

Citește și:  Statele Unite pot trimite soldați în România în număr nelimitat

Modificările legislative adoptate ieri de Camera Deputaților și astăzi de Guvernul României survin în contextul vizitei la București a generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Acum două zile, generalul american a avut o întâlnire la sediul MApN cu ministrul român al Apărării, Mircea Dușa. La sediul MApN, comandantul suprem american a anunțat că SUA vor trimite armament greu în România și că decizia oficială în acest sens se va lua foarte curând.

„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO”, a subliniat generalul Breedlove.

Într-adevăr, autoritățile de la București au reacționat prompt.

La 24 de ore de la această declarație a comandantului NATO, Camera Deputaților a anulat plafonul de 3000 de oameni pentru militarii americani din România, iar astăzi, la două zile de la declarația generalului Breedlove, Guvernul României a acceptat modificarea Legii 291.

Citește și:  Generalul Philip Breedlove, comandant american: NATO va staționa armament greu pe teritoriul României

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă