7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul a stabilit condiţii mai riguroase pentru protejarea patrimoniului cultural naţional mobil

Guvernul a stabilit condiţii mai riguroase pentru protejarea patrimoniului cultural naţional mobil

Guvernul a extins domeniul de aplicare a Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, astfel încât reglementările privind scoaterea de pe teritoriul României să se aplice oricărui bun cultural clasificat drept bun de patrimoniu naţional cu valoare artistică, istorică sau arheologică, indiferent dacă acestea fac parte sau nu din colecţii publice sau de altă natură sau constituie elemente individuale şi indiferent dacă provin din excavaţii legale sau clandestine. 

Conform noilor reglementări, atât pentru scoaterea de pe teritoriul României, cât şi pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu mobile către alte state membre ale Uniunii Europene, cooperarea şi consultarea cu autorităţile centrale ale statelor respective se vor face inclusiv prin utilizarea modulului pentru bunuri culturale al Sistemului de informare al pieţei interne (I.M.I.), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1.024/2012, precizează un comunicat al Executivului. 
Astfel, scoaterea definitivă sau temporară din ţară a bunurilor de patrimoniu în spaţiul Uniunii Europene se poate face în baza certificatului de liberă circulaţie, iar în afara spaţiului UE se poate face numai pe baza licenţei de export sau, după caz, a certificatului de export, în cazul bunurilor culturale mobile care nu fac obiectul legislaţiei europene în vigoare. Certificatul de export, licenţa de export sau, după caz, certificatul de circulaţie în interiorul UE vor fi emise de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. 
Totodată, bunurile culturale mobile aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi scoase din ţară doar temporar şi numai pentru organizarea unor expoziţii în străinătate, pentru investigaţii de laborator, restaurare sau expertizare. Cele clasate în categoria tezaur aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi scoase din ţară numai temporar, pentru maximum 12 luni, doar cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi cu aprobarea ministrului Culturii, potrivit comunicatului. 
De asemenea, bunurile culturale mobile clasate în categoria fond aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi scoase din ţară numai în cadrul unui schimb de bunuri culturale cu valoare şi semnificaţie comparabilă care pot constitui unicate sau rarităţi pentru patrimoniul muzeal din România, la fel şi cele aflate în domeniul privat al statului, dar numai în cazuri cu totul excepţionale în care prevalează interesul istoric, ştiinţific ori cultural. 
Nerespectarea acestor condiţii sau nerevenirea în ţară a bunurilor de patrimoniu în termenele prevăzute constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor intră în atribuţiile specialiştilor serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi/ sau ale agenţilor şi ofiţerilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române, se arată în comunicat. 
Actul normativ se referă şi la condiţiile de restituire de către statul român a bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 1993. În acest sens, Guvernul, prin Ministerul Culturii, va prezenta Comisiei Europene, o dată la 5 ani, un raport privind acţiunile introduse cu privire la restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al UE. Primul raport va fi transmis Comisiei în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, se mai precizează în comunicat. 

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă