12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHayssam, acuzații grave la adresa lui Traian Băsescu. De ce ar fi...

Hayssam, acuzații grave la adresa lui Traian Băsescu. De ce ar fi donat 100.000 de dolari PD-ului

Omar Hayssam susține că a donat PD echipamente medicale de peste 100.000 de dolari, la solicitarea lui Mohamad Yassin, care i-a cerut să sprijine financiar PD în campanii, iar în schimb Traian Băsescu ar fi dispus să intervină pentru a ”rezolva” dosarul său penal.

Echipa de apărare a lui Omar Hayssam a postat, luni, pe Facebook, un mesaj intitulat ”Machiavelism – Trăian Băsescu şi aghiotantul său”, în care vorbește despre împrejurările în care l-a cunoscut pe Mohamad Yassin și despre relațiile acestuia cu Traian Băsescu.

”În anii 2003 şi 2004, numele meu a apărut în revista oamenilor de afaceri Capital Top 300, pentru că firma mea a devenit cunoscută în România, având un număr mare de angajați, adică nu era o companie oarecare, ci a devenit cunoscută datorită seriozitații sale şi achitării de toate obligațiile care îi reveneau. Această apariție a mea în revistă a stârnit multe invidii şi ură din partea unor persoane cu influență şi din partea unor persoane care sunt membri în partidele politice existente”, susține Omar Hayssam.

Hayssam susține că de-a lungul timpului a primit direct şi indirect ”amenințări cu iz politic”, cărora nu le-a dat importanță, iar în 2 noiembrie 2004, în plină campanie electorală, la firma sa și la birourile unor apropiați de-ai săi au fost făcute percheziții.

”După descinderile care au avut loc, polițiştii au insistat la procurori ca eu să fiu arestat, dar procurorii s-au opus, neavând probe în numele meu. Nu au găsit nimic care să indice că aş fi făcut ilegalități, în consecință nu au putut satisface aşteptările celor care au inițiat acele perchiziții cu directive politice. Din acest motiv au recurs la obişnuita metodă de intimidare. Astfel, angajați, apropiați, rude şi persoane care nu mă cunoaşteau au declarat împotriva mea. Tot ceea ce se întâmpla avea directive politice clare”, spune sirianul.

Totuși, într-un interviu acordat jurnalistei Ondine Gherguț în 2004, Hayssam a recunoscut că nu au fost percheziții, după un telefon de la Președinția lui Ion Iliescu.

Citește și: INTERVIU CU OMAR HAYSSAM din NOIEMBRIE 2004 – Dezvăluiri. Vezi de ce a ales sa fie membru PSD

Potrivit afaceristului, la o zi de la descinderi în biroul său și-a făcut apariția Mohamad Yassin, pe care nu îl cunoștea și care s-a prezentat ca fiind vicepreședintele Uniunii Arabilor din România, acesta spunându-i că are cunoştință de descinderile care l-au vizat.

”Astfel, Mohamad Yassin şi-a folosit poziția ca paravan, erijându-se într-un apărător al cetățeniilor de origine arabă. Mi-a spus că în baza declarațiilor mi se pregăteşte un dosar mare. Mohamad Yassin s-a oferit să mă ajute să îmi rezolv problema cu acest dosar, susținând că îl cunoaşte pe Traian Băsescu, care ar fi dispus să intervină după ce va fi ales preşedinte. Mi-a povestit că îl cunoaşte pe Traian Băsescu de mult timp, de când era căpitan de vas şi că de fapt Băsescu se cunoaşte cu tatăl lui, care lucra în portul Tartous din Siria şi a lucrat cu acesta în operațiuni de contrabandă cu țigări, băuturi şi altele, iar atunci cănd Băsescu avea curse pe vapor înspre Siria, îi dădea marfa pe care o avea, apoi lua altă marfă la schimb. Astfel s-au desfăşurat relațiile între Mohamad Yassin şi Trăian Băsescu”, se mai arată în mesajul postat pe Facebook de ”echipa de apărare” a lui Hayssam.

Citește și: Omar Hayssam, condamnat definitiv la 23 de ani și 4 luni de închisoare

Omar Hayssam mai susține că, pentru a părea credibil, Mohamad Yassin i-a divulgat detalii despre relația sa cu Traian Băsescu și i-a cerut să renunțe la PSD și să se alăture PD, partid pe care să îl finanțeze în campaniile electorale.

”Mi-a spus (Mohamad Yassin -n.r.) că în perioada în care era primarul Bucureştiului i-a dat câteva imobile şi spații comerciale, printre care casa şi sediul biroului lui din strada Comana, nr.19, sector 1, şi un spațiu comercial cu o suprafața de 580 metri pătrați pe Calea Griviţei, la nr. 198-200, sector 1. Mohamad Yassin mi-a cerut să renunț la calitatea mea de membru PSD şi să mă alătur PD, să-l sprijin financiar în campaniile electorale. I-am spus ca nu voi renunța la calitatea mea de membru, deoarece poziția mea din PSD nu poate influența cursa pentru prezidențiale, însă nu mi-a dat de ales decât sa sprijin PD-ul financiar”, mai scrie ”echipa de apărare” a sirianului.

Omul de afaceri a precizat că a început să se întâlnească zilnic cu Mohamad Yassin, în prezența lui Mohamed Munaf, și că Yassin ”se plângea mereu că în partid nu sunt bani şi că el şi-a cheltuit toți banii sprijinind partidul şi alegerile”.

”Discuta cu Băsescu la telefon zilnic, în fața mea. Acesta discuta, de asemenea, cu Elena Udrea şi Emil Boc şi era evident că avea legături puternice cu aceştia. Am decis să donez PD-ului echipamente medicale în valoare de peste 100.000 de dolari americani. Am achiziționat aceste echipamente şi le-am dus la sediul PD-ului din strada Modrogan nr.1, sector 1, eu împreună cu Mohamed Munaf şi Mohamad Yassin. Acolo ne-am întălnit cu George Albu, căruia i-am spus că aceasta este o donație pentru partid. Acesta mi-a mulțumit şi i-a dat şoferului camionului o adresă din Tărgovişte, spunându-i să ducă echipamantele medicale la acea adresă. Am plecat desigur fără nicio chitanță, ca de fiecare dată”, se mai arată în mesaj.

În 22 aprilie, Omar Hayssam a fost adus de la Penitenciarul Mărgineni (Dâmbovița), unde își execută pedeapsa cu închisoarea, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care medicul Mohamad Yassin a fost arestat, după ce ar fi cerut două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a sirianului, relatează Mediafax

De asemenea, în dosarul lui Mohamad Yassin au fost audiaţi, în calitate de martori, Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak, şi foştii magistraţi Ciprian Nastasiu şi Sofica Dumitraşcu.

Fostul procuror Nastasiu şi fostul judecător Dumitraşcu au intrat în atenţia opiniei publice după ce Nastasiu a cerut instanţei, în 2006, eliberarea lui Omar Hayssam, motivând faptul că sirianul este grav bolnav. Solicitarea a fost admisă de Sofica Dumitraşcu, care era judecător la acel moment, motiv pentru care Hayssam a fost pus în libertate, iar în scurt timp a fugit din ţară.

Citește și: Răzbunarea lui Omar Hayssam. Negociatorul Mohamad Yassin, ARESTAT pentru trafic de influență

Mohamad Yassin se află în arest din 4 aprilie, aceeaşi măsură fiind dispusă şi pentru Tahli Fadel, complicele medicului.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Mohamad Yassin, direct și prin intermediul lui Tahli Fadel, a cerut de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influența organe judiciare în vederea desființării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunţătorii din acest dosar.

Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunţat pe Mohamad Yassin şi Tahli Fadel.

Numele lui Tahli Fadel a apărut şi în dosarul Foresta Nehoiu, în care Omar Hayssam a primit o pedeapsă definitivă.

Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele “Volvo”, “Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

Ulerior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad. El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.

 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă