21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. ICCJ amână decizia privind recursul ANI, în dosarul de incompatibilitate...

UPDATE. VIDEO. ICCJ amână decizia privind recursul ANI, în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, pentru 30 septembrie

UPDATE. EXPLICAȚII necesare pentru a înlătura speculațiile cu privire la așa-zisa programare peste noapte a judecării dosarului de incompatibilitate a candidatului Iohannis.

Mulți acuză Înalta Curte de faptul că s-a trezit peste noapte să stabilească termen pentru judecarea recursului ANI împotriva respingerii (de către Curtea de Apel Alba Iulia), în 2013, a raportului de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, candidat la președenție. Nimic mai fals. Până acum au fost traversate mai multe proceduri, potrivi noului COD.

Fiind un recurs de competența instanței supreme (Secția Contencios), potrivit noului cod de procedură civilă, președintele secției (ori persoana – magistrat- desemnată) a desemnat aleatoriu un complet din trei judecători, care a analizat :recursul declarat de ANI, întâmpinarea la recurs făcută de Klaus Iohannis, răspunsul ANI la această întâmpinare, alte înscrisuri. Aceste demersuri durează.

Astăzi, instanța de trei judecători va decide, in camera de consiliu, fără citarea părților, admisibilitatea , în principiu, a recursului formulat de ANI impotriva deciziei Curții de Apel Alba Iulia care a anulat raportul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis.

După ce completul va analiza aceste documente, instanța îl poate declara pe Iohannis incompatibil sau nu.

PROCEDURA: Există varianta ca președintele completului sau un alt membru al completului să întocmească un raport asupra admisibilității sau nu a recursului. Raportul va fi înmânată părților, care, în termen de 10 zile, pot comunica instanței un punct de vedere.

Analiza raportului se face de un complet de filtru ( UPDATE : adică pe 30 sept), iar rezultatul analizei se comunică părților, care pot formula, în termen de 10 zile, un punct de vedere.

Dacă, în unanimitate, completul consideră că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, nu este întemeiat etc, respinge recursul printr-o decizie motivată.

Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil și toți membrii completului sunt de acord,iar problema de drept nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudențe constante a Înaltei Curți, completul desemnat se poate pronunța asupra fondului recursului fără citarea părților, printr-o decizie definitivă, care, apoi , se comunică părților.

Există și varianta ca instanță să admită în principiu recursul și apoi să-l judece cu citarea părților. Asta în cazul in care cei trei membri ai completului nu iau o decizie în unanimitate.

Joi, instanța a dat TERMEN ptr judecarea RAPORTULUI de completul de FILTRU pe 30 septembrie

În cazul Iohannis, instanța de FILTRU va analiza RAPORTUL pe 30 SEPTEMBRIE. Deci, RAPORTUL va fi judecat fără citarea părților si abia apoi vom afla verdictul definitiv, dat în unanimitate de toți cei trei membri ai completului de judecată desemnat inițial, fie instanța desemnată va face un proces public, cu citarea părților, după care se va da verdictul final.

—-

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/9dbcc63de3c5df626afae02bcb712a38/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE. ICCJ a amânat pentru 30 septembrie decizia privind admisibilitatea în principiu a judecării recursului formulat în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate.

Instanța supremă trebuia să verifice joi, în cameră de consiliu, actele depuse la dosar, pentru a stabili dacă recursul poate fi trimis unui complet de judecată.

ICCJ a amânat analiza raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului, această procedură umând să fie judecată, în complet de filtru, la 30 septembrie. Ulterior, dacă se admite judecarea recursului, dosarul va fi repartizat unui complet, care va decide definitiv dacă Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

—–

Instanța supremă judecă, joi, dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis să fie joi. ACL riscă să rămână fără candidat, dacă Iohannis va fi declarat incompatibil.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit primul termen, în 25 septembrie, în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, în care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, instanţa supremă urmând să dea o decizie definitivă.

Citește și: Klaus Iohannis: Am toată încrederea în justiție. Orice decizie trebuie respectată

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate  anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Citește și: Procesul lui Iohannis: Ce riscă ACL și cum mută Meleșcanu

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă