13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialICCJ rămâne pe poziţii: Lui Dan Ioan Popescu i se confiscă 4...

ICCJ rămâne pe poziţii: Lui Dan Ioan Popescu i se confiscă 4 milioane de lei

Instanţa supremă a dispus confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea dobândită de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu şi soţia sa întrucât suma respectivă reprezintă cheltuieli făcute în baza unor venituri a căror obţinere s-a dovedit a fi ilicită, scriu judecătorii în motivarea deciziei, informează Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 14 iulie, sesizarea procurorului general al României privind dobândirea averii de către Dan Ioan Popescu şi soţia sa. Instanţa a decis atunci confiscarea a peste 4 milioane de lei, soluţia putând fi contestată în termen de 30 de zile la un complet superior.

Instanţa a constatat că valoarea de 2,62 milioane de lei, pretins încasată în baza unui contract de cesiune de părţi sociale la SC Ital Agency SRL, nu poate fi inclusă la capitolul venituri, nefiind dovedită ca fiind obţinută real, “deci cu atât mai puţin licit”, scrie instanţa în motivarea deciziei din 14 iulie.

Judecătorii au apreciat că actul juridic de cesiune a părţilor sociale a fost fictiv şi fondat pe o cauză falsă.

Astfel, într-un interval de cinci luni, Dan Ioan Popescu şi soţia sa au făcut cheltuieli de 810.000 de lei pentru majorarea capitalului social al SC Ital Agency SRL, numărul părţilor sociale crescând de la 3.500 la 11.600 având valoarea nominală de 100 de lei.

În 9 februarie 2001, acuzaţii au cesionat părţile sociale către Smaranda Boszormenyi, valoarea tranzacţiei fiind de 2,62 milioane de lei. În martie 2001, aceasta a cesionat părţile sociale cu titlu gratuit către Mihaela Sanda Rădulescu (acţionar principal la Euroimob SRL) şi Ionel Pepenică (director general al SC Luxten Lighting SA Arad – Sucursala Bucureşti).

“Cesiunea părţilor sociale s-a făcut către o persoană interpusă (…) este de neexplicat din punct de vedere economic dar nu numai cum această persoană care, aparent a plătit cerectaţilor suma de 986.000 de dolari, echivalent a 2,62 miliaone de lei, la un interval de numai o lună şi 17 zile, a consimţit pierderea aceleiaşi sume prin cedarea ei cu titlu gratuit unor terţi din ţară cu care s-a dovedit că nu avea nicio legătură”, scriu judecătorii în motivarea deciziei din 14 iulie.

Instanţa a mai reţinut, că, oricum, scopul real al actului de cesiune a constat în preconstituirea de dovezi cu care acuzaţii “în urma operaţiunilor speculative” au vrut să justifice dobândirea ulterioară a unor bunuri de mare valoare.

Totodată, instanţa a înlăturat de la capitolul venituri suma de 568.000 de lei care ar fi fost obţinută din vânzarea în regim de consignaţie a 41 de obiecte, întrucât acestea nu apar în certificatul de moştenitor şi nici nu s-a dovedit că Elena Popescu le-ar fi introdus în ţară cu ocazia căsătoriei.

În ceea ce priveşte suma de 155.744 de lei care ar fi fost cheltuită pentru achiziţionarea de obiecte de artă şi bijuterii, nu există niciun temei privind existenţa acestor tranzacţii, mai scriu judecătorii.

“Pentru perioada 12 decembrie 2000 – 14 decembrie 2004, capitolul cheltuieli este excedentar, persoanele cercetate făcând cheltuieli nejustificate ca fiind făcute din venituri licite, cheltuieli care însumează în total 4.081.676,8 lei, astfel că instanţa va dispune confiscarea totală a acestei sume şi obligarea persoanelor cercetate să achiet această sumă la bugetul statului”, potrivit motivării deciziei.

În ceea ce priveşte cea de-a doua perioadă, 14 decembrie 2004 – 29 decembrie 2004, capitolul venituri este excedentar ca urmare a includerii a peste 1,5 milioane de lei dobândite de Elena Popescu.

După pronunţarea deciziei din 14 iulie, Dan Ioan Popescu a declarat că decizia ICCJ privind confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea sa este aberantă, precizând că va contesta hotărârea şi va continua procesul “în ţară şi în afară”.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă