13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialIcoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Neamului, purtată în procesiune

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Neamului, purtată în procesiune

Sute de oameni au venit, sâmbătă, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului să se închine la Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, aceasta urmând să fie purtată în procesiune, cu ocazia hramului lăcaşului de cult.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sărbătorește în fiecare an, în 12 iulie, pe Maica Domnului Prodromiţa, ocrotitoare rânduită încă de la sfințirea lăcaşului de cult. În 2011, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost așezată spre închinare, de către patriarhul Daniel, Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa a fost scoasă sâmbătă din Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi lăsată spre închinare într-un baldachin amenajat la intrarea în lăcaşul de cult.

Sâmbătă seara, de la ora 20.00, icoana va fi purtată în procesiune, în jurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, apoi va fi dusă din nou în baldachin şi lăsată până duminică.

Duminică, după slujba de sfințire a apei – agheasma mică şi acatistul Maicii Domnului Prodromiţa, la Paraclisul Catedralei Neamului va avea loc Sfânta Liturghie, oficiată de preasfinţitul Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul patriarhului Daniel, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Ea este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos, atât în ceea ce privește pictura, cât şi ferecătura, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre prețioase.

Icoana originală a Maicii Domnului Prodromiţa a fost pictată la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu.

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă