16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Măgureanu, întrebat despre acuzația de crime contra umanității: Este o întrebare...

UPDATE. Măgureanu, întrebat despre acuzația de crime contra umanității: Este o întrebare neroadă

UPDATE: Fostului director al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul “Mineriada”, pentru săvârșirea de crime contra umanității, transmite Agerpres.

———

UPDATE: La ișeirea din sediul PÎCCJ, Virgil Măgureanu a declarat că este foarte bine că s-a redeschis dosarul Mineriadei. Întrebat de jurnaliști dacă acuzațiile care i le aduc procurorii sunt cele de crime împotriva umanității, fostul șef al SRI a spus că ”este o întrebare de-a dreptul neroadă”, potrivit Mediafax.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu a spus, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a stat aproape două ore, că nu este atribuţia lui să reconstituie adevărul în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar poate să contribuie şi să dea declaraţii care să ajute la reconstituirea faptelor.

“Este benefic că s-au reluat cercetările. Este singura declaraţie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atribuţia mea să reconstitui adevărul, să contribui la asta, pot să fac. Vom da declaraţii în legătură cu toate câte s-au întâmplat, cu răspunderile fiecăruia, după încheierea tuturor cercetărilor. Nu putem substitui nici instanţa şi nici factorii care sunt obligaţi să reconstituie faptele”, a declarat Măgureanu.

Citește și: Iliescu, URMĂRIT PENAL în dosarul Mineriadei, pentru infracțiuni contra umanității

——–

UPDATE: Fostul președinte Ion Iliescu a plecat de la Parchetul instanței supreme după aproape o oră de audieri în dosarul mineriadei din iunie 1990, în care procurorii au anunțat, miercuri, începerea urmăririi penale pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii.El nu a făcut declarații nici la intrarea, nici la ieșirea din sediul Parchetului, potrivit Mediafax. 

——-

UPDATE: Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a ajuns și el, miercuri dimineață, la Parchetul instanței supreme, pentru a fi audiat în dosarul mineriadei din iunie 1990, potrivit Mediafax. 

——-

Fostul preşedinte Ion Iliescu este audiat, miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei, potrivit digi24.ro. 

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au constatat, în 9 martie, că soluţia Parchetului de pe lângă instanţa supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală şi temeinică.

În dosarul mineriadei din iunie 1990, nu a fost condamnat decât un executant, Denes Domokos, fost şef de schimb la Exploatarea Minieră Livezeni. El a primit 10 ani de închisoare pentru că a încercat să-i taie capul ( la propriu) lui Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor din Universitatea Bucureşti.

Citeşte şi: ÎCCJ confirmă redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie 1990

Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în 2009, pentru a treia oară, într-un dosar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Aceeaşi soluţie s-a dat şi pentru foştii generali Mihai Chiţac, decedat între timp, şi Victor Athanasie Stănculescu, dar şi pentru fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.

Dosarul mineriadei, din 13-15 iunie 1990, a fost redeschis după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente. 

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz, a arătat Parchetul instanţei supreme.

“În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanțele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul București, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împușcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au propus infirmarea parțială a rezoluției nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, și redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum și infirmarea rezoluțiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 și 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului șef al Secției de urmărire penală și criminalistică”, a precizat sursa citată.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Iliescu era acuzat în acest dosar de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase şi complicitate la tortură, fapte despre care procurorii au concluzionat că sunt nefondate, inexistente sau nepedepsite de lege la data săvârşirii.

Dosarele Mineriadei, ca şi cel al Revoluţiei, au fost instrumentate de procurorul militar Dan Voinea, pe care procurorul general Laura Codruţa Kovesi l-a acuzat de erori grosolane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă