11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialImigranţii vor fi FOTOGRAFIAŢI şi AMPRENTAŢI la intrarea în România

Imigranţii vor fi FOTOGRAFIAŢI şi AMPRENTAŢI la intrarea în România

Imigranţii care intră pe teritoriul României vor fi fotografiaţi şi li se vor lua amprentele, stabileşte o Ordonanță de Urgență aprobată marţi de Guvernul României.

“Odată cu controlul pentru trecerea frontierei de stat, în cadrul centrelor integrate, personalul Poliției de Frontieră preia impresiunile digitale și imaginea facială ale tuturor străinilor care au împlinit 14 ani”, precizează Ordonanţa de Urgenţă.

Noul document mai reglementează “stabilirea drepturilor și a obligațiilor străinilor cazați în centrele integrate, dar și norme privind utilizarea măsurilor de constrângere în cazul nerespectării de către străini a obligațiilor ce le revin”.

Ordonanţa de Urgenţă are ca scop instituirea cadrului normativ pentru integrarea activităților de control la trecerea frontierei, de protecție a sănătății publice și a celor de clarificare a situației străinilor, în cazul apariției unui aflux masiv de imigranți la frontiera României.

De asemenea, actul normativ stabilește coordonarea acțiunilor autorităților române, în scopul prevenirii și înlăturării amenințărilor la adresa securității naționale și al menținerii climatului de ordine și siguranță publică.

Autorităţile de frontieră române vor respecta principiul nereturnării unui străin către un teritoriu unde viața sau libertatea îi pot fi puse în pericol.

Pentru a gestiona eficient problema fluxurilor de migranţi, Inspectoratului general al Poliției de Frontieră a României va avea dreptul “de a institui centre ad hoc  în care să fie integrate activitățile de control la trecerea frontierei de stat, de protecție a sănătății publice și de clarificare a situației străinilor care se prezintă la frontieră; aceste centre integrate se instituie în situația în care se constată prezenţa sau iminenţa unui aflux masiv de imigranţi”, stabileşte Ordonanţa de Guvern.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă