19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialA cincea zi de proteste la Covasna. Peste 5.000 de persoane au...

A cincea zi de proteste la Covasna. Peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei

Peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei, vineri, în faţa Prefecturii Covasna, în cea de-a cincea zi de proteste faţă de amenda de 5.000 de lei dată de instituţie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiaşi imn la Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, din 4 iunie, relatează Mediafax.

La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuiești şi ale Ungariei, intonând imnul Ungariei, dar și pe cel secuiesc. De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar şi husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei și unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale orașului, și întâlnindu-se în centrul acestuia.

Preoții bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe au rostit rugăciuni și au citit pasaje din Biblie, după care liderii formațiunilor politice maghiare au citit o petiție adresată Guvernului României prin care au cerut să nu mai fie tratați ca "cetățeni de rangul doi".

Aceasta a fost elaborată de către reprezentanții celor trei partide maghiare, UDMR, PCM și PPMT, iar președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a spus că "în privinţa problemelor comunității maghiare cele trei formațiuni acționează împreună".

În petiția care a fost citită în trei limbi, maghiară, română și engleză, reprezentanții comunității maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români și maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea și dezvoltarea identității minorităților, restituirea clădirii Liceului "Székely Mikó" Bisericii Reformate, autonomie culturală, înființarea unei secții cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureș, dar şi recunoașterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ținutul Secuiesc, alături de limba română.

"Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României folosește puterea pentru a reduce la tăcere, a umili și a pune într-o situație disperată minoritățile naționale. În secolul XXI, și în calitate de membră a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba și simbolurile unei minorități, liderii comunităților sunt amenințați cu închisoarea, se renaționalizează bunuri prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari, nu este demn de România, care de 25 de ani a rupt lanțurile unui regim dictatorial, opresiv, și și-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept și libertatea exprimării individuale", se arată în petiție.

"Este dureros pentru comunitatea maghiară că este tratată pe pământ natal ca fiind cetățeni de rangul doi. Nu naționalitatea prefectului este importantă, ci existența unor legi care sunt bune pentru toți cetățenii, atât pentru majoritate, cât și pentru minoritate. Unii din această țară doresc să nu ne simțim bine pe pământul nostru natal. De aceea, rugăm respectuos guvernul ca prin decizii înțelepte, după 25 de ani de la Revoluție, să normalizeze relația dintre majoritate și minoritate", a declarat președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Covasna. Marți, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri și joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.

Proteste similare au avut loc şi la Miercurea Ciuc, miercuri seară, când aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revoluţiei din 1989, iar apoi au cântat imnul Ungariei, în semn de protest faţă de amenda dată PCM de către Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferinţă de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat şi imnul României.

Între timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, în locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reacționat spunând că nu persoana prefectului este importantă, ci "legile clare".

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă