12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialÎn "celula morții" de la Timișoara se oficiază o slujbă în memoria...

În “celula morții” de la Timișoara se oficiază o slujbă în memoria foștilor deținuți politici

În ‘celula morţii’ din Penitenciarul Timişoara, transformată în muzeu, se va oficia, miercuri, un ceremonial religios în amintirea deţinuţilor politici condamnaţi la moarte în anii ’50, informează Agerpres.

Deținuții politici şi-au trăit aici ultimele zile din viaţă, înainte să fie duși în pădure pentru a fi executați.

“Ca în fiecare an, se va oficia o slujbă de pomenire în capela penitenciarului, la care participă oficiali locali, urmaşi ai victimelor, dar şi doi-trei supravieţuitori, dacă le va permite starea de sănătate”, a declarat Ramona Ilieş, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timişoara. 

Ceremonialul comemorativ are loc în fiecare an, la data de 9 martie, de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. 

Iniţiativa transformării celulei nr. 2 în celulă-muzeu a avut-o prof. Ileana Silveanu, fost deţinut politic, în anul 2003. 

Aflându-se în spaţiul de detenţie, accesul în celulă este restricţionat, aici putându-se intra doar cu aprobarea conducerii Penitenciarului, în anumite zile (9 martie, 29 iunie, de Ziua Penitenciarului, pe 16 iulie, la pomenirea deţinuţilor ucişi la Pădurea Verde şi pe 14 septembrie, de Ziua Crucii), când se oficiază servicii religioase comemorative. 

În celula-muzeu au fost amplasate două manechine din sârmă, în zeghe, umplute cu material textil, două tinete şi o placă memorială pe care sunt înscrise numele celor 18 condamnaţi la moarte şi executaţi, dar şi numele călăilor. 

În celula 2, cea mai spaţioasă, erau aduşi doar deţinuţii care urmau să fie executaţi. Printre cei care şi-au petrecut ultima noapte în celula 2 au fost 12 studenţi medicinişti arestaţi în 1952 pentru organizarea şi participarea la manifestări ostile la adresa regimului. 

În ziua execuţiei, condamnaţii erau îmbarcaţi în dube şi transportaţi la periferia oraşului, în Pădurea Verde, unde erau puşi cu spatele la plutonul de execuţie, legaţi la ochi. Deşi mulţi condamnaţi aveau ca ultimă dorinţă să-şi vadă familia sau preotul, aceste solicitări nu le-au fost îndeplinite niciodată. În schimb, mulţi dintre ei, care proveneau din familii credincioase, rosteau sfânta liturghie şi se spovedeau unii altora. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă