13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn ce condiții ar putea fi suspendat procesul lui Iohannis

În ce condiții ar putea fi suspendat procesul lui Iohannis

Instanţa supremă a admis, ieri, să fie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi a stabilit primul termen pe 14 ianuarie. Până atunci, este, însă, posibil ca procesul să fie suspendat.

Decizia a fost luată în cameră de consiliu, de un complet format din trei judecători, care au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, este acuzat de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Recursul a fost formulat de ANI după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate. În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Pașii următori

Până la primul termen din 14 ianuarie, pe 9 decembrie Curtea Constituţională va judeca o excepţie care vizează articolul din legea ANI care îl vizează pe Iohannis. “Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul respectiv. Dacă CCR decide că articolul este neconstituţional, atunci judecătorii ar putea constata că nu mai au bază legală pentru a judeca dosarul.

Pe de altă parte, după preluarea mandatului de președinte pe 22 decembrie, Iohannis va avea imunitate, ce ceea ar putea atrage suspen­darea dosarului. Suspendarea dosarului ar urma să fie valabilă până când ­Iohannis nu va mai fi președinte. O situaţie similară s-a înregistrat în ­cazul lui Traian Băsescu, în cazul ­căruia dosarul “Flota” a fost suspendat în momentul în care acesta a ­devenit șef al statului.

Pe de altă parte, în cazul în care procesul ar continua în timpul mandatului lui Iohannis de șef al statului și acesta ar fi declarat incompatibil nu există o procedură clară pentru revocarea acestuia din funcție.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă