12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎn ce condiții pot deschide focul gardienii din penitenciare

În ce condiții pot deschide focul gardienii din penitenciare

Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pot face uz de armă în exercitarea atribuţiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, potrivit unui proiect adoptat marţi de Camera Deputaţilor. 

Deputaţii au aprobat proiectul de lege privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare cu 288 voturi "pentru", un vot împotrivă şi trei abţineri. 

Prin actul normativ se propun norme care au ca obiect reglementarea procedurilor necesare deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Iniţiativa legislativă prevede că funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sunt dotaţi cu arme letale şi/sau arme neletale şi pot face uz de armă în exercitarea atribuţiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, în condiţiile legii. 

Folosirea armelor şi dispozitivelor militare pentru instruire de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor este permisă doar în poligoane special destinate, omologate şi autorizate în acest scop, se arată în iniţiativa legislativă. 

Iniţiativa legislativă prevede că funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul de a face uz de armă după ce s-a făcut somaţia legală împotriva celor care atacă locurile de deţinere ori perimetrele sau zonele păzite, vizibil delimitate, dar şi împotriva animalelor care pun în pericol viaţa sau integritatea corporală a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, a persoanelor private de libertate, ori integritatea bunurilor aparţinând sistemului penitenciar şi a căror acţiune nu poate fi împiedicată prin alte mijloace. 

Actul normativ a fost adoptat de Senat în luna septembrie 2015, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă