4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal în Constanța, pe tema bisericilor: Un lăcaș de cult mutat în...

Scandal în Constanța, pe tema bisericilor: Un lăcaș de cult mutat în parcare a scos oamenii în stradă. În oraș, sunt 57 de biserici, adică unul la 4.500 de creștini

O parte din locuitori nu este de acord cu noul lăcaș de cult, alții susțin că este necesar.

„Ștefan cel Mare câte biserici a făcut?“, a întrebat, retoric și pasional, o bătrână. A continuat imediat: „El le-a făcut cu mâinile, noi cu macarale să nu facem?“. Doamna face parte dintr-un grup de constănțeni care a ieșit, duminică, în stradă, pentru a sprijini construcția unei biserici amplasate într-o parcare dintr-o zonă centrală a orașului, foarte aproape de blocuri. Ironic sau nu, biserica se numește “Izvorul Tămăduirii“. 

Grupul din care făcea parte femeia a ales să apere biserica în exact aceeași zi, aceeași oră și același loc cu cel ales de alți constănțeni, nemulțumiți de construcția acesteia chiar sub balcoanele lor. „O să vină copiii de la școală printre oamenii care-și scot morții din biserică. Nu avem nevoie de clopote care să ne bată în geamuri“, a replicat un manifestant. „Noi suntem oameni bătrâni, avem nevoie de o biserică unde să ne rugăm. De ce sunt atâtea blocuri aici? Așa și biserică trebuie să fie“, au spus contramanifestanții. Oamenii care nu sunt de acord cu ei au spus că preferă ca, în locul unei biserici, să fie construite locuri de joacă pentru copii și parcări.

„Nu vrem locuri de joacă pentru copii. Copiii vor manele, aia vor copiii. Noi când ne-am născut, nu ne-am născut în biserică? Biserica ne bo­tează ca oameni, biserica ne înmormântează ca oameni. Dacă voiau locuri de parcare, de ce nu le-au făcut până acum?“, a venit replica. Discuțiile au continuat, pro și contra, câteva ore: „Când ți-a murit nevasta, ai fost la biserică? Am fost. Ai nevoie de biserică? Am, dar nu aici“. Spre final, lucrurile au degenerat, preotul paroh i-a smuls telefonul din mână unui reporter care îl filma, s-a ajuns la îmbrânceli și acuzații că unele persoane ar fi fost împinse intenționat în fața mașinilor.

Primarul: Este, de fapt, relocarea unei biserici construite ilegal

Biserica despre care vorbim se va construi în locul unde circa 50 de locatari își parchează acum mașinile. Oamenii spun că vor depune o petiție la Primărie, pentru a încerca să împiedice construcția. Întrebat despre acest caz, primarul Decebal Făgădău a răspuns că nu vorbim despre construcția, ci despre relocarea unei biserici.

„În primul rând, nu vorbim despre construirea unei biserici, ci de relocarea uneia, cea care se află pe trotuar, puțin mai sus de Tomis III (n.r. – biserica aceasta a fost ridicată ilegal). În urmă cu două mandate, Consiliul Local a acordat acest teren Arhiepiscopiei tocmai pentru relocarea bisericii. Ea a urmat toată procedura legală, în sensul în care și-au elaborat PUZ și au deviat conductele din zonă. Singura discuție pe care am avut-o cu preasfinția sa a fost legată de dimensiunea bisericii.

Tocmai pentru a preîntâmpina modul în care locatarii s-ar putea simți agresați de prezența bisericii acolo, se va amplasa acolo o bisericuță sub formă modulară, de lemn, modestă. Nu mi se pare normal ca biserica să fie pe trotuar. Eu trebuie să pun în aplicare hotărârile Consiliului Local, indiferent de maturitatea acestora“, a precizat primarul. Acesta nu a explicat unde vor parca cei 50 de constănțeni ale căror locuri dispar.

Preotul paroh, cercetat de DNA

Întrebat dacă vrea o biserică la fiecare scară de bloc, preotul paroh a răspuns sincer: „Ar trebui să avem o biserică la fiecare stradă“. Preotul, care se numește Aurelian Ștefan și slujește acum la biserica ridicată pe trotuar, pe principalul bulevard al Constanței, este inculpat, alături de IPS Teodosie, în dosarul fermei de la Nazarcea. Potrivit DNA, Aurelian Ștefan, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, a fost trimis în judecată cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.   

Din 2000 până în prezent, Consiliul Local Municipal a acordat Arhiepiscopiei cu titlu de folosință gratuită 30 de terenuri, în suprafață de peste 47.000 mp.

REPLICĂ. Ce spune Arhiepiscopia

„Din punctul nostru de vedere, totul se întâmplă legal. Avem o autorizație de construcție emisă în 2014, Lucrările au început în 2015 cu relocarea unor țevi și acum am ajuns la pregătirea terenului.

Oamenii au fost sensibilizați acum că li s-au luat locurile de parcare, care însă nu erau ale lor legale. Împreună cu primăria trebuie găsită o soluție pentru locurile de parcare. Biserica va fi armonioasă din punct de vedere arhitectural. Am luat act și de eventualele temeri că se vor trage clopotele, că vor fi zgomote. Avem exemple de biserici construite între blocuri, avem experiența bunelor vecinătăți. Nu vom afecta modul lor de viață obișnuit, ba chiar după terminarea terenului este prevăzut un mic spațiu verde“, a precizat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Acesta a spus că parohia a fost înființată în 2002, iar locul atribuit inițial se suprapunea pe unele țevi de utilități, peste care nu se poate construi, de aceea a fost relocat terenul.

„Statisticile spun că acum avem în Constanța 4.500 de creștini ortodocși la un lăcaș de cult. Dați jumătate la o parte, care poate nu vin la biserică. Rămân 2.250 de oameni care trebuie să intre într-o biserică. N-aș vrea să se revină la vremurile comuniste în care se desființau bisericile“, a mai spus acesta. În municipiul Constanța există 57 de lăcașuri de cult ortodoxe, adică o biserică la doi kilometri pătrați.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă