12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎn județul Bihor, 18 școli sunt închise și 25.000 de consumatori nu...

În județul Bihor, 18 școli sunt închise și 25.000 de consumatori nu au energie electrică în urma furtunii

Cursurile sunt suspendate în 18 unități școlare din șapte unități administrativ-teritoriale ale județului Bihor, ale căror clădiri au fost afectate duminică de fenomenele meteorologice periculoase, informează Agerpres.

În acest județ, peste 25.000 de consumatori sunt luni dimineața nealimentați cu curent electric, în zonele Ștei, Beiuș și Aleșd.

Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Crișana, căpitan Camelia Roșca, 37 de persoane au fost rănite, dintre acestea trei fiind internate, însă niciuna nu prezintă leziuni care să le pună viața în pericol.

Un bărbat și o femeie, ambii în vârstă de 23 de ani, au fost răniți în timp ce se aflau pe raza comunei Poieni. Femeia, care prezenta o plagă contuză frontală, și bărbatul, suspect de fractură de gleznă, au fost asistați de către echipajul de pompieri militari paramedici din cadrul Stației Aleșd și transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

Alte 35 de persoane s-au prezentat direct, fără a apela sistemul unic 112, la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Beiuș. Dintre acestea, 17 nu au necesitat internare, 3 au fost internate, 4 au fost transportate la UPU — Spitalul Clinic Județean Oradea de către echipajul care încadrează autospeciala de victime multiple din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea.

În urma precipitațiilor abundente, a vântului puternic, cu aspect de vijelie și a descărcărilor electrice ce au avut loc duminică în intervalul orar 16,00-18,00, au fost afectate 38 de unități administrativ-teritoriale din sud-estul județului (copaci și stâlpi de electricitate căzuți, acoperișuri avariate), precum și în municipiul Oradea.

Conform reprezentanților Electrica, cele mai multe avarii s-au produs la rețelele electrice — în 203 localități (din 348 inițial): 18 de linii de medie tensiune, 364 de posturi de transformare și 20 stâlpi de medie tensiune.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SDE Electrica Oradea, Ramona Moraru, luni dimineața mai sunt nealimentate aproximativ 300 de posturi de transformare în zonele Ștei, Beiuș, Aleșd.

'Numărul orientativ orientativ al consumatorilor nealimentați este de 25.000. Sunt 20 de stâlpi de medie tensiune rupți. Toate echipele Electrica sunt în teren pentru a remedia situațiile', a precizat Ramona Moraru.

În cinci localități (Rieni, Petrileni, Păntășești, Curățele, Drăgănești) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperișuri luate de vânt).

Un număr de 88 de pompieri militari din cadrul ISU 'Crișana' au acționat în cursul nopții, cu 16 autospeciale, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice manifestate la nivelul județului.

De asemenea, în sprijinul forțelor de intervenție au fost mobilizate resurse din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, serviciilor voluntare/private pentru situații de urgență și Electrica.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă