16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialÎn ultimii trei ani, polițiștii de frontieră au confiscat sute de arme

În ultimii trei ani, polițiștii de frontieră au confiscat sute de arme

Poliția de frontieră a confiscat, în ultimii trei ani, peste 400 de arme, dintre care cea mai mare parte a fost reprezentată de arme neletale (pentru apărare), precum pistoale și puști cu aer comprimat, cele letale reprezentând un procent de aproximativ 1% din total, precizează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), la solicitarea Mediafax.

În total, din 2013 până în prima jumătate a anului 2016, la punctele de trecere a frontierei cu România poliţiştii au găsit şi confiscat 400 de arme. Dintre acestea, 258 au fost depistate doar în anul 2013. Ulterior, în anul 2014 au fost confiscate 62 de arme iar în 2015 au depistat 45. În primele şase luni ale anului în curs, la punctele de trecere a fronterei au fost confiscate 25 de arme, precizează sursa citată. Pe primul loc, în ceea ce priveşte tipul de armă, sunt pistoalele şi puştile cu aer comprimat (în peste 81% din cazuri), urmate de pistoalele cu gaze şi armele de vânătoare.

Pentru cei prinşi cu aceste arme asupra lor, în 307 dintre cazuri, poliţiştii de frontieră au deschis dosare penale pentru infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Citește și: DIICOT i-a găsit pe românii care au încercat să le vândă arme jurnaliștilor de la Sky News. Întregul material ar fi o înscenare! Un freelancer i-ar fi învățat pe cei patru ce să spună în fața camerelor

„Din punct de vedere al cetăţeniei, din datele statistice din ultimii ani rezultă ca în cele mai multe cazuri, deţinătorii au fost cetăţeni români, restul provenind din Italia, R. Moldova, Spania, Cehia, Bulgaria, Turcia, Austria, Anglia, Ungaria, Grecia, Elveţia, Rusia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Slovacia, Paraguay, China, Turcia şi Germania.”, a precizat Poliţia de Frontieră.

În cele mai multe dintre cazuri, persoanele încercau să intre în România, în special la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Moldova şi Bulgaria. Scuzele folosite de cei depistaţi cu arme asupra lor la frontierele româneşti au fost că nu cunoşteau prevederile legale în domeniu, armamentul fiind achiziţionat pentru autoapărare sau că urmau să fie folosite la vânătoare (în cazul cetăţenilor străini).

Pe lângă cele 400 de arme, la frontierele României, în perioada 2013 – prima jumătate a anului 2016, au fost confiscate şi peste 100.000 de cartuşe şi aproximativ 28 de kilograme de substanţe pirotehnice.

Citește și: Ambasada României la Londra a trimis un DREPT la REPLICĂ televiziunii Sky News

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de trafic de armament în care a fost implicată România este cel în care omul de afaceri israelian Shimon Naor a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Cazul a fost făcut public în anul 1999, Naor fiind condamnat pentru fals, uz de fals, contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Shimon Naor este acuzat că, în calitate de asociat al unei societăţi comerciale, împreună cu alte trei persoane, a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altă destinaţie decât cea reală, obţinând, astfel, licenţă de export de armament şi muniţie în ţări supuse embargoului.

Acesta a fost condamnat în lipsă, adus în România în 2010 şi eliberat condiţionat în urmă cu câteva luni.

Totodată, Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuși traficanți de arme din România, dispuși să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală. După luni de negocieri, echipa de jurnaliști de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun.

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă