13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎncă un pas pentru construcția unei moschei în București

Încă un pas pentru construcția unei moschei în București

Protocolul prin care comunitatea musulmană din România primeşte în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în Bucureşti a fost semnat marţi, informează Mediafax.

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, Sector 1.

Citește și: Muftiul Iusuf Murat, noi precizări despre moschee

Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării.

În ce priveşte sursele de finanţare, muftiul Muurat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcaşului de cult, mai multe anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Citește și: Moscheea care naşte scandal înainte de a fi construită

Respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte până la expirarea protocolului, în condiţiile în care “se interzice vânzarea, înstrăinarea sub orice formă, încheierea vreunui pact de opţiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vânzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemţiune, servituţi, clauze de uzufruct, constituirea oricărei forme de aport al vreunei societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii”.

Secretarul de stat Victor Opaschi a declarat că terenul dat în concesiune Muftiatul Cultului Musulman din România este un gest de normalitate pe care Guvernul l-a făcut faţă de o comunitate religioasă care face parte din istoria şi tradiţia naţiunii române.

“După părarea mea, dezbaterea fi trebuit să se poarte cu argumente raţionale şi extrem de serioase, având în vedere că discutăm despre principii fondatoare ale democraţiei moderne, cum este libertatea religioasă”, a spus Opaschi.

El a adăugat că este în interesul tuturor românilor ca la noua moschee să “se desfăşoare o activitate religioasă normală, lipsită de elemente de prozelitism, de idei fundamentaliste sau extremiste”.

La rândul său, muftiul Muurat Iusuf a spus că acest teren era o necesitate pentru comunitatea musulmană şi, nu în ultimul rând, era o necesitate ca toate activităţile religioase din Bucureşti să se oficieze la vederea întregii societăţi româneşti şi sub auspiciul Muftiatului Cultului Musulman din România. “Din nefericire, s-a interpretat greşit o intenţie bună pe care a avut-o comunitatea musulmană de a veni în sprijinul activităţilor religioase”, a adăugat Muurat Iusuf.

Victor Opaschi s-a referit şi la afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit cărora ridicarea lăcaşului de cult va aduce în România 6.000 de studenţi musulmani, posibil terorişti. Secretarul de stat a spus că nu a reacţionat imediat după acele afirmaţii pe motiv că “i-a fost peste mână” să răspundă unui fost preşedinte al României, care, în timpul mandatului său i-a dat o decoraţie şi l-a inclus în delegaţia oficială care a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

“Mi-a fost oarecum peste mână să intru într-o polemică cu un fost preşedinte al României. Eu am lucrat 11 ani la Cotroceni şi port un respect deosebit Administraţiei Prezidenţiale. Poate că a contat şi faptul că îl cunosc de multă vreme pe domnul Traian Băsescu, chiar din 1990 şi eu nu pot să uit că, în timpul mandatului de preşedinte, dumnealui s-a comportat foarte elegant cu mine. Concret, am fost inclus în delegaţia oficială alături de domnia sa, alături de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, de Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, iar în anul 2009 m-a decorat pentru contribuţia mea în cadrul Comisiei internaţionale pentru studierea holocaustului din România”, a explicat Opaschi.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur şi la adresa liderului comunităţii musulmanilor din România, dar şi a preşedintelui Recep Erodgan. Băsescu a susţinut de mai multe ori că o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale, reproşându-le responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers.

“Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”, arăta fostul şef al statului, într-o postare pe Facebook.

De celalaltă parte, şeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a afirmat că proiectul este unul paşnic şi că nu înţelege de ce s-a transformat “într-o polemică politică”. Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie “de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei”. Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco – tătară se discută despre construirea unei moschei în Bucureşti.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârșitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, terenul de peste 11.000 de metri pătrați pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în București, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiție pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcție a moscheii să înceapă în trei ani.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceștia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanța, de altfel majoritatea musulmanilor din țară sunt localizați în Dobrogea.

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă