9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncălcările abuzive în cazul lui Dan Adamescu, studiu de caz la Consiliul...

Încălcările abuzive în cazul lui Dan Adamescu, studiu de caz la Consiliul Europei

Alexander Adamescu anunța în data de 11 mai că TNG, compania care deţine Astra Asigurări,  urmează să dea în judecată statul român la un tribunal internațional de investiţii pentru încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investiții, după ce statul român a luat hotărârea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fără un proces echitabil.

Alexander Adamescu invocă o directivă a Consiliului Europei din 12 februarie (adoptată de Parlamentul European în noiembrie 2015) privind consolidarea unor aspecte legate de prezumția de nevinovăție și de dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (articolul 4). De altfel, scopul directivei este de a consolida dreptul la un proces echitabil prin stabilirea unor norme minime privind prezumția de nevinovăție.

Documentul care a inclus recomandările directivei s-a bazat pe relatarea mai multor studii de caz ca exemple de încălcare a prezumției de nevinovăție. Printre studiile de caz invocate s-a numărat și cel al lui Dan Grigore Adamescu, "proprietarul publicației România Liberă, critică la adresa puterii, care a fost acuzat de corupție înainte ca instanțele judecătorești să fi făcut pașii unui proces corect, fapt care a dus la încălcarea flagrantă a prezumției de nevinovăție”, se arată în documentul menţionat.

"Cazul lui Dan Adamescu a fost decisiv pentru ca directiva să includă explicit interzirea oricărei referiri în spațiul public la vinovăția unei persoane înainte ca judecătorii să se pronunțe”, subliniază Rebecca Shaeffer din partea Fair Trials, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles având ca scop protejarea dreptului la un proces corect.

CITEŞTE RAPORTUL ÎNTOCMIT DE FAIR TRIALS ŞI DIRECTIVA PARLAMENTULUI EUROPEAN PRIVIND PREZUMŢIA DE NEVINOVĂŢIE ŞI DREPTUL DE A FI PREZENT LA PROCES  (stânga) 

Potrivit articolului 4 privind referirile publice la vinovăție, “statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că, atâta vreme cât vinovăția unei persoane suspectate sau acuzate nu a fost dovedită conform legii, declarațiile publice făcute de autoritățile publice și deciziile judiciare, altele decât cele referitoare la vinovăție, nu se referă la persoana respectivă ca fiind vinovată.”

Tot o încălcare a prezumției de nevinovăție este invocată, printre alte motive, și de avocatul lui Alexander Adamescu, într-o contestație depusă luna aceasta în care cere respingerea propunerii de arestare preventivă în lipsă a acestuia din urmă.

Fair Trials a participat activ la consultările privind elaborarea directivei alături de Grupul de avocați și experți în drepturile omului (Legal Experts Advisory Panel, LEAP), constituit din 28 de membri din 25 de state europene cu scopul de a consolida standardele internaționale în materie de justiție.

Într-un raport al Fair Trial, publicat în 2012 în cotidianul britanic The Guardian, România a fost criticată  pentru durata prea mare a detenției preventive și pentru lipsa unui timp maxim de detenție preventivă în cursul judecății.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă