18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialIncendiu în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Care este cauza

Incendiu în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Care este cauza

Directorul Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat, vineri, că în zona de protecție integrală a parcului a izbucnit, joi, un incendiu, din cauza unei țigări aprinse aruncate, cel mai probabil, de un turist, anunţă Mediafax.

Arde o suprafaţă forestieră, păşuni subalpine sub Vârful Hăşmaşu Mare. Cel mai probabil, cineva a aruncat o ţigară în prăpastie şi s-a aprins, iar focul se propagă de jos în sus. Am fost primii acolo, iar după aceea au venit voluntari, membrii composesoratului, pompierii, aproximativ 20 de persoane“, a declarat directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, care mai precizat că, în urma intervențiilor, incendiul a fost stins, rămânând doar câteva cioate fumegânde, însă, din cauza unor focare ascunse între stânci, a reizbucnit.

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita au precizat, la rândul lor, că incendiul se desfășoară în zona de vârf a masivului, între Piatra Singuratică şi Hăşmaşu Mare, pe o suprafață de aproape un hectar, foarte greu accesibilă.

Potrivit acestora, joi au intervenit patru subofițeri de la Garda de Intervenţie Bălan, Servicul voluntar pentru situații de urgență al comunei Sândominic, reprezentanţi ai composesoratului şi reprezentanţi ai Parcului Naţional.

Incendiul se manifestă exact pe vârf, unde sunt multe stânci. Au ars cioate, vegetaţie uscată şi câțiva brazi izolaţi. Ieri (joi – n.r.) s-a stins, dar au rămas câteva cioate izolate care peste noapte au fost supravegheate de angajaţi ai parcului. Astăzi (vineri – n.r.), la ora 4.50, au plecat din nou subofiţeri de la ISU“, a spus ofițerul de serviciu de la dispeceratul ISU Harghita. Intervenția este îngreunată din cauza accesului dificil, forțele de intervenție fiind nevoite să se deplaseze pe jos aproximativ două ore şi jumătate, iar apa nu se poate căra decât în rucsacuri.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă