12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Incendiul care a izbucnit la vechea hală Obor a...

FOTO + VIDEO. Incendiul care a izbucnit la vechea hală Obor a fost lichidat, după patru ore. România Liberă avertizase asupra pericolului reprezentat de această clădire

UPDATE 16.40: Incendiul de la Hala Obor a fost lichidat, după aproximativ patru ore.

15,00: Pompierii din cadrul ISU București lucrează acum la decopertarea zonei afectate de flăcări și la căutarea focarelor ascunse. Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a izbucnit la un spațiu administrativ – un birou.


UPDATE 14,25: La acest moment, în vechea hală Obor acționează 12 autospeciale de stingere, o autoscară și o mașină de descarcerare.


Cinci autospeciale de pompieri intervin, miercuri la prânz, pentru a stinge un incendiu izbucnit în vechea hală Obor din București. Incidentul survine chiar în ziua în care ziarul România Liberă avertizase asupra pericolului reprezentat de această clădire.

Purtătorul de cuvânt al ISU București, Adrian Marin, a declarat pentru România Liberă că pompierii au declanșat intervenția folosind cinci autospeciale. “Chiar acum zece minute, comandantul intervenției a luat decizia de înlocuire a echipajelor”, ne-a precizat Adrian Marin.

Incendiul de miercuri s-a declanșat la etajul 1 al halei vechi, într-un spațiu de 50 de metri pătrați, în care funcționează un spațiu comercial. Nu sunt persoane rănite, iar pentru siguranță, toate persoanele aflate la etajul 1 al clădirii au fost evacuate.

Flăcările nu s-au extins și la parterul clădirii, dar este posibil ca spațiile de la parter să fie afectate de apa folosită la stingere de către pompieri.

Hala veche din spatele magazinului Obor a fost inaugurată în anul 1950, după 14 ani de lucrări cu întreruperi.


Citește și: Focar de evaziune fiscală, mizerie și ilegalități, în centrul Capitalei. Hala veche Obor, bomba din spatele Primăriei

În caz de incendiu, o tragedie este imposibil de evitat. Mușamalele-acoperiș, cartoanele care, în unele cazuri, țin loc de pereți, hainele agățate peste tot ar arde într-o clipă. Iar rampele de acces în hală, cele pe care le-ar folosi pompierii pentru a stinge focul, sunt ocupate de alte zeci de tarabe încărcate cu mărunțișuri. Produsele vândute sunt și ele dintre cele mai inflamabile.


Din anul 2004, hala este inclusă pe lista monumentelor istorice, dar cu toate acestea ea continuă să găzduiască activități comerciale, care implică depozitarea unei mari cantități de marfă și accesul unui mare număr de clienți în interior.

Chiar în dimineața zilei de miercuri, ziarul România Liberă avertiza asupra pericolului reprezentat de vechea clădire din spatele magazinului Obor.

Inspectoratul Gene­ral pentru Situații de Urgență (IGSU) a precizat că „spațiile co­merciale amplasate pe calea de acces nu se încadrează în categoria construcțiilor și amenajărilor care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu“. Cu alte cuvinte – nu e treaba noastră.

Pompierii au venit, au constatat „disfuncționalități în res­pectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, constând în reducerea lățimii libere de circulație a căii de evacuare“ (după cum se menționează în răspunsul dat „României libere“), au aplicat o amendă de 3.000 de lei și au plecat. În asemenea condiții, marți, situația era la fel: calea de acces era blocată, ca de obicei.

 

 

 

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă