23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIncendiu la Maternitatea Giuleşti: 4 bebeluşi au murit, 7 sunt răniţi grav

Incendiu la Maternitatea Giuleşti: 4 bebeluşi au murit, 7 sunt răniţi grav

Unul dintre bebeluşii care a ars la Maternitatea Giuleşti a murit marţi noaptea. Astfel, numărul micuţilor morţi în urma incendiului care a izbucnit la secţia de Terapie Intensivă a maternităţii a ajuns la patru. Alţi şapte bebeluşi, născuţi prematur, au arsuri pe 50% din corp. Copiii au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu. Maternitatea, unde se mai aflau 26 de femei gravide şi alte cinci care tocmai născuseră prin cezariană, a fost evacuată complet. Explozia de la Maternitatea Giuleşti ar fi fost declanşată de un scurtcircuit.

Încă un bebeluş ars la maternitatea Giuleşti, a murit

Un alt bebeluş rănit, luni, în explozia de la Maternitatea Giuleşti a decedat după ce fusese internat în Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, starea lui fiind tot timpul foarte gravă, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, subsecretarul de stat Raed Arafat.

“Este unul dintre bebeluşii aflaţi în stare foarte gravă. Din păcate mai există astfel de cazuri. Numărul decedaţilor a crescut, fiind vorba de patru bebeluşi”, a adăugat Raed Arafat.

Bebeluşul, care cântărea 3.000 grame, a fost transportat în stare gravă luni la Spitalul Grigore Alexandrescu. El avea arsuri pe 70-80% din suprafaţa corpului. În urma incendiului brăţara de identificare a bebeluşului a ars, el neputând fi încă identificat.

Şansele de supravieţuire ale bebeluşilor de la Grigore Alexandrescu sunt minime

Patru dintre cei şapte bebeluşi născuţi prematur aduşi la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt în stare extrem de gravă, la arsurile de 50% pe corp adăugându-se 15% arsuri ale căilor respiratorii superioare, astfel că şansele de supravieţuire sunt minime, a declarat Dan Enescu, managerul spitalului, potrivit Mediafax.

Enescu a precizat că bebeluşii sunt născuţi prematur, având sub două kilograme. Patru respiră asistat, cu autorul aparatelor, iar patru sunt monitorizaţi. “Şansele de supravieţuire sunt minime pentru că ei sunt foarte mici, iar arsurile sunt deosebit de mari”, a spus Enescu.

În Maternitatea Giuleşti erau aproximativ 40 de persoane în momentul exploziei

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că aproximativ 40 de femei şi copii se aflau în Maternitatea Giuleşti, la momentul producerii exploziei, dar o statistică finală urmând va fi anunţată marţi dimineaţă.

Maternitatea Giuleşti a fost pusă sub alertă imediat după explozie, fiind chemate echipe suplimentare, de acasă, a adăugat Arafat. Potrivit acestuia, au fost mobilizate incubatoare şi ventilatoare care vor fi aduse de la Spitalul Budimex la Grigore Alexandrescu.

Atmosfera în zona Maternităţii Giuleşti a fost una foarte tensionată, rudele încercând disperate să afle informaţii cu privire la cei dragi, în timp ce unor mame li s-a făcut rău atunci când au început să circule zvonuri legate de moartea unor bebeluşi.

La faţa locului sunt cinci ambulanţe de prim ajutor, cinci autospeciale de transport pacienţşi, patru autospeciale de urgenţă, o ambulanţă de trabsport neonatal, un echipaj de descarcerare şi mai multe ambulanţe Sabyc.

Explozia ar fi fost declanşată de un scurtcircuit

Explozia produsă în Secţia Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de la neizolarea a două fire, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Conexiunea respectivă trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza căldurii, s-a încins şi în final a început să ardă mocnit, ceea ce a declanşat incendiul.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 face cercetări cu privire la împrejurările care au condus la declanşarea incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Doi procurori sunt prezenţi la faţa locului, precum şi echipaje ale poliţiei Sectorului 6.

De asemenea, la faţa locului va ajunge şi şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, fiind vorba de un deces.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Anca Onofrei, a spus că incendiul a fost localizat la la etajul doi al clădirii, unde ardea cu flacără deschisă, fiind foarte mult fum în Secţia Terapie Intensivă.

Onofrei a adăugat că bebeluşii au fost duşi, în câteva secunde, un etaj mai jos, în incubatoare, de unde au fost preluaţi de medicii specializaţi şi predaţi ambulanţelor SMURD care i-au dus la spitalele Floreasca, Universitar de Urgenţă şi Grigore Alexandrescu.

Marţi dimineaţă, o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti va merge la Maternitatea Giuleşti pentru a stabili dacă este vorba de o încălcare a legislaţiei muncii.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă