11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIncendiu la Penitenciarul Rahova. 67 de deținuți, evacuați. Cum s-a produs incidentul...

Incendiu la Penitenciarul Rahova. 67 de deținuți, evacuați. Cum s-a produs incidentul și ce spune ministrul Justiției

UPDATE 15.55:  Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, luni, că deținutul care și-a incendiat celula ar avea probleme de sănătate mentală. Astfel, duminică dimineața a avut loc un alt incident, când bărbatul a distrus o saltea, potrivit Agerpres.

În plus, Raluca Prună a precizat că nu are informaţii că s-ar fi încercat o muşamalizare a incidentului de la Penitenciarul Rahova, menţionând că ea a cerut Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să comunice despre acest lucru. 

„Eu nu am informaţii că s-ar fi încercat o muşamalizare. Cu privire la domnul Alexe Nicolae, că acesta este numele lui, a existat un incident care a început deja de ieri dimineaţă, cred că pe la ora 09,00, a încercat nu să dea foc, a distrus o saltea. Se afla singur în camera de detenţie, are, am înţeles, nişte probleme de sănătate mentală, a fost un prim incident ieri dimineaţă şi aseară, la ora 22,00 şi-a incendiat cazarmamentul, deci saltelele de acolo, după care s-a refugiat în grupul sanitar”, a spus Prună, la finalul unui briefing la Ministerul Justiţiei. 

————–

Un incendiu a avut loc, duminică seara, la Penitenciarul Rahova, după ce un deținut și-a incendiat celula. Astfel, 67 de deținuți au fost evacuati, iar 11 gardieni au avut nevoie de asistență medicală, din caza intoxicației cu fum.

Deţinutul care a cauzat incendiul era cazat singur în celulă, se afla în tranzit la Penitenciarul Rahova şi urma să fie transferat în două zile la alt centru. El a fost internat de urgenţă într-un spital civil şi nu prezintă probleme mari de sănătate, a declarat purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu.

Incidentul a avut loc la ora 21.59. 

„Era singur în cameră pentru că se afla în tranzit la noi. Venise pentru două zile. S-a intervenit de urgență pentru stingerea incendiului și evacuarea acestuia, cu mijloacele din dotare, cu extinctoare și furtun de apă. A fost evacuat deținutul respectiv și internat de urgență la un spital din rețeaua Ministerului Sănătății. Au mai fost evacuați, în alte parți din interiorul penitenciarului, 67 de deținuți, din cauza fumului. Ei au revenit în camerele lor după aproximativ două ore, când evenimentul a fost încheiat definitiv”, a precizat purtătoarea de cuvânt a penitenciarului.

Totodată, 11 cadre au fost prezentate la spital, pentru asistență medicală, însă persoanele nu au fost internate, ci doar evaluate.

Inițial, bărbatul a fost consultat la camera de gardă a Spitalului Penitenciar Rahova, pentru un consult inițial și pentru a-i fi acordate primele măsuri de prim-ajutor, după care a fost chemată ambulanța și dus la un spital civil din rețeaua Ministerului Sănătății, a precizat purtătoarea de cuvânt a spitalului, Laura Costache, pentru Rl.

Întrebată care era starea de sănătate a bărbatului, imediat după incendiu, reprezentanta Spitalului Penitenciar Rahova a precizat că starea lui era bună, însă acesta a fost expus la foc și la fum. „SMURD-ul a considerat necesară prezentarea lui la un spital de specialitate”, a adăugat Laura Costache.

Bărbatul este în continuare internat în spital, însă starea sa de sănătate este bună, a precizat Gabriela Livadariu.

În urma acestui incident, conducerea Penitenciarului Rahova a sesizat Secţia 19 Poliţie, care a efectuat cercetări. Oamenii legii vor stabili prejudiciul cauzat de deținut, care riscă între doi și șapte ani de închisoare. Totodată, a fost informat și judecătorul pentru supravegherea executării pedepsei.

Bărbatul a avut cu ce să incendieze celula, întrucât avea cu el o brichetă, fiind fumător, conform lui Livadariu.

„Regulamentul de aplicare a Legii 254 prevede că deținuții au voie să aibă asupra lor brichete pentru folosul propriu, adică pentru aprinsul țigărilor”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Ancheta poliției va stabili dacă incidentul a fost intenționat sau accidental.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă