10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. UPDATE. Incendiul care a devastat un bloc din cartierul Titan a...

FOTO. UPDATE. Incendiul care a devastat un bloc din cartierul Titan a fost lichidat. Peste 100 de pompieri s-au luptat cu flăcările mai bine de 11 ore. Începe ancheta

UPDATE. Bilanțul intervenției pentru stingere incendiu mansardă. Peste 100 de pompieri au avut misiunea dificilă de a lichida incendiul care a cuprins în întregime mansarda unui bloc de locuit din sectorul 3 al Capitalei și pentru a limita pagubele materiale. Echipajele de stingere și cele cinci autoscări au realizat un dispozitiv circular în jurul clădirii, pompierii acționând atât din exterior cât și din interior. Au fost întâmpinate dificultăți pentru că incendiul se manifesta la astereala acoperișului, sub învelitoare din tablă, o zonă greu accesibilă.

S-a lucrat pentru îndepărtarea bucăților de tablă și crearea accesului către focarul incendiului. Autospecialele utilizate pentru stingerea incendiului au fost alimentate în mod continuu de altele. Incendiul s-a propagat cu repeziciune ca urmare a materialelor din care a fost construită mansarda ( în mare parte material lemnos) și a lipsei compartimentării cu pereți rezistenți la foc, pereți care să împiedice propagarea rapidă pe întreaga suprafață. După mai bine de 10 ore de luptă cu focul, incendiul a fost lichidat. Pe tot parcusul intervenției, la fața locului au fost prezente echipaje medicale specializate (ambulanță SMURD cu medic) și echipaje de pompieri paramedici, pentru a acorda asistență medicală eventualelor victime. Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale și transport la spital: bărbat cu atac de panică (Spitalul Floreasca); femeie de 25 ani, expusă la fum (Spitalul Sf. Pantelimon); bărbat diabetic (Spitalul Clinic Nicolae Malaxa); bărbat expus la fum (Spitalul Sf. Ioan); femeie de 30 ani (Spitalul Al. Obrejia).

Toate persoanele se aflau în stare stabilă. Clarificări pe linia securității la incendiu (avizare/autorizare): Lucrările de mansardare și supraetajare efectuate la blocul de locuit la care s-a manifestat incendiul au fost finalizate în anul 2012. În anul 2014, prin HG 19/2014 (care completează HG 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu) se stipulează obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu pentru „ clădiri de locuit colective, noi sau existente, cu regim de înălțime egal sau mai mare de P+3E, la care se amenajează sau se realizează mansarde sau supraetajări”. Pe cale de consecință, la momentul dării în funcționare, construcția nu se încadra pentru obținerea documentelor care certifică îndeplinirea cerinței de securitate la incendiu (autorizație de securitate la incendiu). Totodată, începând cu anul 2014, toate construcțiile de locuit colective, noi sau existente, care se încadrează în prevederile HG 19/2014, se supun avizării și autorizării din punct de vedere al securității la incendiu.

—-

Pompierii anunţă că incendiul care a devastat un bloc din cartierul bucureştean Titan a fost lichidat.La faţa locului rămân în supraveghere patru autospeciale de stingere şi o autoscară. Mai bine de 11 ore s-au luptat pompierii cu flăcările. Pagubele sunt uriaşe, mai ales că unele locuinţe nu aveau asigurare. 

——-

Pompierii încă nu au plecat de la locul incendiului izbucnit acum mai bine de 10 ore. 35 de garsoniere au fost distruse, însă locatarii spun că toate cele aproximativ 200 de garsoniere au fost afectate. Sinistraţii vor sta o perioadă la rude şi prieteni. Cauza incendiului ar fi un scurt circuit, într-una dintre garsoniere, însă se va şti cu exactitate ce a dus la acest dezastru abia după finalizarea anchetei.

—————

Mansarda blocului a fost devastată de incendiu. Şi celelalte garsoniere au fost afectate. Autorităţile caută soluţii pentru cazarea locatarilor. Aproximativ 400 de oameni au rămas fără locuinţe, cel puţin o perioadă, până acestea vor fi reparate. Unii dintre cei care locuiesc aici spun că nu au asigurare împotriva incendiilor. Potrivit pompierilor, în prezent se lucrează la îndepărtarea învelitorii din tablă a acoperişului, pentru căutarea eventualelor focare ascunse (jar, bucăţi de material lemnos).

———

Pompierii au anunţat că incendiul a fost localizat şi se lucrează la lichidarea acestuia. Angajaţii ISU se luptă de mai bine de şase ore cu flăcările. 20 de autospeciale, între care cinci autoscări au fost aduse la faţa locului. S-a intervenit foarte greu din cauza materialului din care este construit acoperişul.

_____

Un incendiu major a izbucnit, miercuri dimineaţa, la mansarda unui bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Blocul de locuințe se află pe Aleea Mizil din cartierul Titan. Pompierii încă se luptă cu flăcările. Cinci persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu fum. Printre victime se află şi un bărbat surdomut.

Este vorba de un bloc cu parter și patru etaje, construit înainte de anul 1989 dar care a fost mansardat după anul 1989. Mansarda are schelet din lemn. Incendiul este generalizat pe intreaga suprafata a mansardei, adică pe aproximativ 1000 de metri pătrați, a informat ISU București. Potrivit pompierilor, în bloc se află 202 garsoniere şi aproximativ 400 de locatari.

Pompierii acționeaza atât din interiorul blocului, cât și din exterior, cu autoscări. Sunt la fața locului 12 autospeciale de stingere și 4 autoscări. "Întâmpinăm dificultăți pentru că incendiul se manifestă sub acoperișul din tablă, la astereală, o zonă greu accesibilă, cu degajări foarte mari de fum", relatează reprezentanții ISU.

La fața locului au ajuns și echipaje medicale care să acorde asistență de urgență. O femeie de 25 de ani, expusă la fum, a primit primul ajutor și a fost transportată la Spitalul de Urgență "Sfântul Pantelimon". De asemenea, un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale ca urmare a unui atac de panică, dar starea lui este stabilă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă