11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Incendiul de la rafinăria Petromidia. Emisiile din aer sunt în limite...

UPDATE. Incendiul de la rafinăria Petromidia. Emisiile din aer sunt în limite admise și nu pun în pericol viața locuitorilor sau a turiștilor de pe litoral

Viața angajaților și a comunităților situate în apropierea rafinăriei Petromidia, nu este pusă în pericol de emisiile degajate în aer, după incendiul de luni seara, informează Agerpres.

 

Din analizele CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear) reiese că nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viața angajaților și a comunităților din apropierea rafinăriei sau a turiștilor aflați pe litoral, precizează compania petrolieră, într-un comunicat de presă.

Echipa de specialiști constituită la nivelul companiei analizează circumstanțele care au dus la producerea evenimentului, pentru a determina cauzele acestuia, susțin oficialii Rompetrol. Totodată, reprezentanții rafinăriei au pus la dispoziția autorităților toate documentele necesare pentru efectuarea investigațiilor conform legilor în vigoare.

Citește și: Incendiul de la rafinăria Petromidia. Procurorii din Constanța au deschis un dosar penal

Totodată, reprezentanții companiei precizează că, în prezent, rafinăria  funcționează la capacitate redusă. „Întreaga echipă a companiei noastre își exprimă profunda durere pentru pierderea colegului nostru, I.B., ca urmare a evenimentului de luni, 22 august, de pe platforma Petromidia. În aceste momente grele, suntem alături de familiile colegilor noștri. Conducerea companiei a păstrat legătura pe tot parcursul nopții atât cu familiile acestora, cât și cu cadrele medicale. Reprezentanții companiei noastre au transmis medicilor disponibilitatea de a oferi orice este necesar pentru tratamentul celor răniți, precum și pentru suportarea oricăror costuri de transfer în străinătate în cazul în care acest lucru se impune”.

Totodată, Agenția de Protecție a Mediului (APM) Constanța, a analizat, în noaptea de luni spre marți, calitatea aerului. Potrivit acestora, dispersiile de substanțe poluante în atmosferă, atât în perimetrul rafinăriei Petromidia, cât și în zona localităților limitrofe, sunt în limite admise.

Directorul executiv Monica Zaharia a precizat că, în urma incendiului de luni seara, Agenția a efectuat monitorizarea calității aerului atât prin prelevări momentane (prelevări de probe din teren), cât și prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a calității aerului CT1, CT7, din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), amplasate pe teritoriul Județului Constanța, determinările fiind realizate atât în timpul incendiului cât și ulterior momentului stingerii acestuia.

„Rezultatele monitorizării efectuate în perioada incendiului, în zona de siguranță permisă, au indicat o ușoară creștere la compușii organici volatili (COV), față de valorile înregistrate în mod obișnuit. Datele înregistrate de stațiile automate, cele mai apropiate de zona incendiului, nu au indicat depășiri ale valorilor limită orare la poluanții monitorizați: dioxid de sulf (SO2), dioxid și oxizi de azot ( NO2 și NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule în suspensie (PM10). Totuși, în intervalul orar 18.00-23.00 s-au înregistrat ușoare creșteri ale valorilor indicatorilor monitorizați, dar care s-au situat în permanență sub valorile limită impuse de legislația privind calitatea aerului înconjurător, iar începând de la ora 23.00, pe data de 22.08.2016, valorile au revenit la cele obișnuite”, a precizat Monica Zaharia.

 

Procurorii din Constanța au deschis dosar penal având ca obiect incendiul produs luni la Rafinăria Petromidia Năvodari, soldat cu rănirea a patru persoane, dintre care una a decedat marți dimineață.

Citește și: FOTO + VIDEO. Incendiul de la rafinăria Petromidia. Unul dintre cei patru răniți a murit. Starea celorlalți bărbați este stabilă. Procurorii au deschis un dosar penal

„Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Potrivit primelor cercetări s-a stabilit că la data de 22 august 2016, în jurul orelor 18,00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menționate, o echipă de lucrători efectua o reparație a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea țițeiului, moment în care a izbucnit un incendiu”, informează PÎCCJ.

Sursa citată precizează că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a preluat dosarul constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. „La fața locului s-au deplasat, încă din cursul serii trecute, doi procurori din cadrul PJ Constanța, cercetările la fața locului fiind reluate astăzi de un procuror din cadrul PCA Constanța, care coordonează o echipă mixtă formată din polițiști și specialiști criminaliști. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirea răspunderii penale în cauză”, se mai precizează în comunicat.

Citește și: Incendiul de la rafinăria Petromidia. Răniții internați la Spitalul de Arși ar putea fi operați miercuri. Bărbatul de la Bagdasar Arseni, în stare gravă

Patru persoane au fost rănite luni într-o explozie la Rafinăria Petromidia, fiind transportate la București. Cei doi răniți internați la Spitalul de Arși din București sunt stabili hemodinamic și ar putea fi operați în cursul zilei de miercuri, iar bărbatul aflat la Spitalul Bagdasar-Arseni este în continuare intubat, dar stabil. Al patrulea bărbat rănit în explozie a murit marți dimineață la Spitalul Bagdasar-Arseni.

 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
Ultima oră
Pe aceeași temă