13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialIncendiul din Colectiv. Șase dintre răniți, în stare foarte gravă la Spitalul...

Incendiul din Colectiv. Șase dintre răniți, în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca

Șase dintre tinerii răniți în incendiul din Colectiv sunt în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca. Tinerii au probleme pulmonare, arsuri, dar și traume în urma lovirilor, iar dintre ei unii ar putea fi transferați în străinătate, însă în zilele următoare, a declarat medicul Ioana Grintescu, șefa Secției de anestezie terapie intensivă (ATI) din Spitalul Floreasca, citată de Mediafax. 

“În momentul acesta s-a făcut o evaluare extrem de exactă şi cred că unii dintre ei vor putea fi transferaţi în zilele care urmează, pentru că acum, în acest moment, sunt foarte grav. Au rămas cei mai gravi, care au problemele pulmonare, instabilitatea respiratorie, verntilatorie, cei care nu îşi fac schimburile gazoase bine şi este un risc pentru oricine să îi transporte”, a spus șefa Secției ATI.

Ea a mai precizat că unii pacienți de la Floreasca ar putea fi transferați în Germania și Franţa, arătând totodată că nici în aceste țări nu sunt multe locuri pentru arși.

“Se colaborează cu o echipă de francezi şi vor decide unde anume. Vom decide indicaţia de transfer împreună, dar unde anume stabilesc ei, pentru că nici în aceste ţări locurile de arşi nu sunt la dispoziţie. În fiecare ţară sunt locuri puţine de arşi şi le utilizează cu mare înţelepciune, au o economie specială în a atribui paturile”, a spus Grintescu.

Ea a mai spus că medicii de la ATI stau de zece zile lângă pacienții răniți în incendiu, deși sunt puțini și fac față destul de greu.

“Sigur că pare o muncă extraordinar de grea şi este o muncă grea, pentru că noi suntem puţini şi facem faţă destul de greu acestei avalanşe de ore în care trebuie să stăm la capul acestor bolnavi extrem de gravi, pentru că au rămas aici bolnavi extrem de gravi. Dar nu ne plângem şi suntem bucuroşi când vine o delegaţie de oaspeţi, şi colegi până la urmă, pentru că putem să schimbăm păreri”, a mai spus Grintescu.

Medicul a mai răspuns la întrebările jurnaliștilor că la Floreasca este în continuare internat unul dintre membrii formaţiei Goodbye to Gravity, basistul Alex Pascu.

În spitalele din Capitală mai sunt internate, marţi, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 în stare critică și gravă, alţi 30 de pacienţi fiind spitalizaţi în unităţi sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elveţia şi Germania.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii (MS), marți dimineaţă erau internaţi în spitale din Capitală 76 de răniţi, dintre care la Spitalul de Arşi 15 pacienţi, la Spitalul “Bagdasar-Arseni” – 15, la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” – 6, la Spitalul “Sfântul Ioan” – 5, la Spitalul Elias – 7, la Spitalul Militar Central – 7, la Spitalul “Sfântul Pantelimon” – 2, la Spitalul Floreasca – 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă – 8, la Spitalul Gerota – 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI “Agrippa Ionescu” – 2.

Alţi 34 de răniţi în incendiul din Colectiv au fost transferaţi în unități sanitare din străinătate, dintre care patru au decedat.

În Marea Britanie au fost transferaţi nouă răniţi, dintre care unul – Tudor Golu – a decedat marţi, iar ceilalţi opt sunt în proces de evaluare medicală.

În spitale din Belgia sunt internate opt persoane, toate în stare stabilă, a precizat Ministerul Sănătăţii.

În Olanda au fost transferate tot opt persoane, însă două dintre acestea au decedat sâmbătă, una în drum spre spital şi cealalată la spitalul din Rotterdam, respectiv Tullia Ciotola şi Florin Cristian Popescu. Ceilalţi şase răniţi transferaţi în Olanda sunt în stare stabilă.

În Israel au fost transferate trei persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care una este în stare stabilă și o alta în stare instabilă. O altă persoană care era internată în Israel – Teodora Maftei – a decedat luni.

În Austria au fost transferate două persoane, ambele fiind în stare stabilă, iar în Norvegia şi Elveția au fost internaţi alţi doi răniţi în incendiul din Colectiv.

Alţi doi răniţi au plecat în Germania, pe cont propriu, urmând să fie stabilite locurile unde se află, a precizat Ministerul Sănătăţii.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă