15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialIncendiul din COLECTIV va fi reconstituit în laborator

Incendiul din COLECTIV va fi reconstituit în laborator

Experţii INSEMEX vor face, miercuri, un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, informează Mediafax.

Experimentul se va derula într-un laborator amenajat ca la momentul incendiului din club, cu acelaşi tip de burete pus pe stâlpi şi cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul şi cum s-a propagat focul.

Surse judiciare au declarat că acest experiment reprezintă faza finală a expertizei Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani în dosarul de ucidere și vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanței supreme după incendiul din 30 octombrie.

La experiment vor fi prezenți experți INSEMEX Petroșani, procurori, polițiști și pompieri.

Urmare a experimentului, anchetatorii vor ști dacă artificiile au cauzat aprinderea bureților de antifonare din club și incendiul care a urmat.

Laboratorul va fi amenajat ca la momentul producerii incendiului din club, vor fi folosite același tip de artificii, același tip de burete și va fi amplasat mobilier într-un mod cât mai asemănător, pe baza imaginilor și videoclipurilor recuperate de anchetatori.

Sursele citate au mai spus că patronii clubului Colectiv au fost audiaţi marţi în legătură cu achiziția buretelui de antifonare, a amenajării interioare a clubului și a amplasării unui container ce servea drept anticameră la intrarea în local, care ar fi făcut dificilă evacuarea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) fac cercetări în acest dosar de ucidere și vătămare corporală din culpă, deschis în urma incendiului ce a avut loc în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau după incendiu că, după declanșarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stâlp pe care erau montate artificii, și apoi întreg tavanul, acoperit cu același material. Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spunea după incendiu că patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru că era prea scump.

Până în prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmărire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, care sunt arestaţi preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Niță, și pe directorul societăţii, Cristian Niţă, aceștia trei fiind cercetați în arest la domiciliu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă