11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncercarea de salvare academică a lui Tobă, eșuată

Încercarea de salvare academică a lui Tobă, eșuată

Forul superior al CNATDCU a decis să invalideze verdictele de neplagiat date de comisiile de experţi pentru lucrările de doctorat ale lui Petre Tobă și Florentin Pandele.

Ziarul „România liberă“ a pus sub semnul întrebării în repetate rânduri capacitatea Comisiei de Științe Militare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) de a da un verdict – cel puțin în cazul tezei de doctorat a fostului ministru de Interne Petre Tobă – care să nu ridice suspiciuni. Între membrii acestei comisii și Petre Tobă există un istoric de relații de colegialitate și chiar de subordonare. Teme-rile s-au dovedit a fi întemeiate după ce, ieri, Consiliul General al CNATDCU a decis să invalideze verdictele date de comisia amintită, în opinia căreia fostul ministru de interne Petre Tobă și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, ar trebui să rămână cu titlul de doctor.

Consiliul CNATDCU și-a motivat decizia prin faptul că rapoartele sunt „incomplete și superficiale, fără argumente convingătoare, conțin date neconcludente și pun în pericol etica academică, după cum a explicat vicepreședintele -Marius Andruh.

Regulamentul de atestare şi funcţionare a Consiliului specifică faptul că, în cazul unei sesizări privind o posibilă fraudă academică, aceasta este analizată de către comisia de specialitate, respectiv, în cazurile Tobă și Pandele, Comisia de Științe Militare. Aceasta a cerut, la rândul său, opinia a trei specialiști. Dar, din Comisia de Științe Militare a CNATDCU fac parte trei cadre didactice de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I“ unde Petre Tobă și-a dat doctoratul. Alţi doi membri (din cei şapte ai Comi-siei de Ştiinţe Militare) sunt cadre didactice la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București, unde a studiat fostul ministru de Interne.

În conferința de presă în care s-a anunțat ieri invalidarea rapoartelor de neplagiat s-a făcut o precizare extrem de importantă. Membrii noii comisii independente de lucru care va analiza din nou cele două teze de doctorat vor fi numiți direct de către președintele Consiliului General al CNATDCU și nu de către președintele Comisiei de Științe Militare, respective profesorul Eugen Prună de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, unde Petre Tobă şi-a obţinut licenţa. În calitate de comisar-șef de Poliție, Eugen Prună i-a fost subordonat ierarhic lui Petre Tobă cât timp acesta a fost ministru de Interne.

Asalt asupra legii

Prima încercare de spălare a lui Petre Tobă a fost făcută de către Universitatea Națională de Apărare „Carol I“, care l-a făcut doctor. Aceasta anunțase că lucrarea de doctorat a fostului ministru de Interne este o operă științifică reală. Tentativa a fost blocată de CNATDCU, dar acest lucru ar putea să nu mai aibă loc în viitor. Așa cum a scris în exclusivitate „România liberă“, Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a eliminat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare din procesul de analiză și soluționare a posibilelor cazuri de plagiat.

Președintele României, Klaus Iohannis, solicitase, în mai, reexaminarea Legii de aprobare a unei ordonanțe de urgență ce modifica legea educației și care stipula acest aspect, dar deputații au ignorat marți ce-rerea.

Ordonanța prin care se modifica Legea Educației Naționale din 2011 își propunea să instituie norme noi referitoare la organizarea școlilor doctorale, evaluarea activității acestora, acordarea și retragerea titlului de doctor, renunțarea la -titlul de doctor, modalitățile de acordare a atestatului de abilitare și sanctiuni în materie. A fost elaborată în luna martie a anului 2016, dar a fost drastic modificată atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, iar legea de aprobare a sa a primit votul final la 9 mai.

Printre schimbările cele mai importante aduse de către parlamentari – majoritatea PSD – se prevedea o creștere a autonomiei universitare. Sub acest pretext, școlile doctorale urmau să fie responsabile de acordarea calității de conducător de doctorate și să analizeze sesizările privind existența plagiatelor în tezele de doctorate, un flagel care a lovit clasa politică.

După votul de marți din comisie, urmează votul din ple-nul Camerei Deputaților, apoi documentul ajunge la Senat, care este for decizional. Dată fiind majoritatea PSD-ALDE, sunt șanse mari să treacă legea în forma trunchiată de deputați. Pe această nouă lege, Petre Tobă ar fi rămas cu titlul de doctor. 

Cele mai citite

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă