18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialIndemnizația veteranilor de război se va dubla

Indemnizația veteranilor de război se va dubla

Statul român va dubla indemnizația veteranilor de război, care va fi modificată de la 200 de lei la aproximativ 400 de lei pe lună, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

Majorarea indemnizației va fi reglementată printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, al cărei proiect a fost elaborat de MApN și de Ministerul Afacerilor Interne.

Decizia referitoare la mărirea indemnizației este adoptată în contextul în care anul 2015 este declarat „Anul veteranilor de război”, după 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, a explicat ministrul Dușa.

Ideea de a majora indemnizațiile prin Ordonanță de Guvern a apărut după ce Parlamentul a luat și el în discuție, anul acesta, propunerea de majorare, prin lege, a sumelor cuvenite veteranilor. În Parlament s-au exprimat însă opinii conform cărora statul român nu poate suporta financiar măsura de creștere a indemnizațiilor.

Citește și: Cum explică ministrul Apărării, Mircea Dușa, reintroducerea pensiilor speciale pentru militari

În urma celui de-al doilea război mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). Potrivit evidențelor MApN, în prezent mai sunt în viaţă circa 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve ale veteranilor de război.

În România, Ziua Veteranilor de Război se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 / 2007. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă