11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIndicele natalitate/mortalitate si imigratia impun o strategie demografica

Indicele natalitate/mortalitate si imigratia impun o strategie demografica

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind elaborarea unei strategii demografice si a unui plan de masuri de corectare a tendintelor demografice din Romania, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacurariu.

Strategia, care se refera la perioada 2009-2050, urmeaza sa fie realizata pana la sfarsitul acestui an de catre 'echipe multidisciplinare si interguvernamentale', sub coordonarea Ministerului Muncii.

Paul Pacurariu a evidentiat necesitatea acestei strategii prin realitatea recunoscuta a problemei demografice din tara noastra, care a determinat ca, in perioada 1990-2008, sa se ajunga la un deficit demografic de 1,7 milioane de locuitori. Potrivit ministrului Muncii, aceasta problema a fost cauzata de doi factori: inrautatirea indicatorilor de natalitate si mortalitate si soldul negativ al migratiei externe.

"Viitorul demografic al Romaniei este obligatoriu o preocupare pentru orice Guvern si de aceea trebuie ca starea de fapt sa fie permanent monitorizata. La nivelul Guvernului trebuie sa aprobam o strategie nationala care sa corecteze deficientele si sa obtinem o reechilibrare a raportului natalitate-mortalitate", a spus Pacuraru.

Scopul strategiei – de incetinire a dezechilibrului demografic si imbunatatirea calitatii vietii populatiei – urmeaza a fi atins prin actiuni concrete pe directii cum ar fi: cresterea natalitatea, asigurarea de conditii favorabile pentru cresterea, educarea si ingrijirea copiilor, promovarea reconcilierii viata de familie cu viata profesionala, elaborarea de politici de sustinere a familiei, mai ales a celei tinere cu copii. De asemenea, alte directii de actiune mentionate in memorandumul Guvernului sunt asigurarea accesului cu sanse egale la serviciile de sanatate a reproducerii, cresterea sperantei de viata, promovarea principiului de imbatranire activa, cresterea accesului populatiei din mediul rural la serviciile medicale, reducerea emigrarii, adaptarea sistemului de educatie la evolutia demografica si a pietei muncii, cresterea numarului locurilor de munca, eliminarea disparitatii in repartitia teritoriala a populatiei.

Masurile concrete de aplicare a acestor directii vor fi prevazute in documentul strategiei ce va fi elaborat pana la sfarsitul anului, a mentionat Paul Pacuraru, citat de Rompres.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă