14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialInspecţia Judiciară anunţă creşterea numărului dosarelor de mare corupţie aflate în faza...

Inspecţia Judiciară anunţă creşterea numărului dosarelor de mare corupţie aflate în faza de judecată

Numărul dosarelor de mare corupţie aflate în faza de judecată se află în creştere, la sfârşitul lunii iunie 2015 fiind înregistrate pe rolul curţilor de apel şi al instanţelor arondate 385 de cauze, potrivit unui raport prezentat joi de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Agerpres

“Analiza datelor statistice relevă faptul că numărul dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul curţilor de apel şi al instanţelor arondate înregistrează o creştere constantă. Astfel, din cele 385 dosare de mare corupţie existente pe rolul instanţelor la finalul primului semestru al anului 2015, 77 dosare au fost înregistrate în perioada de referinţă (primul semestru 2015), iar 17 dosare, deşi se aflau în curs de judecată şi la ultima raportare, nu au fost evidenţiate”, se arată în raport. 

Din analiza datelor statistice mai reiese că la majoritatea instanţelor s-a înregistrat creşterea numărului dosarelor de mare corupţie, cu excepţia a două curţi de apel, unde s-a diminuat numărul acestor cauze. De asemenea, se constată că peste 35% din dosarele de mare corupţie înregistrau o durată a procedurii judiciare mai mică de un an, iar 5% mai mare de cinci ani, restul fiind dosare în care durata totală a procedurii judiciare se situează între unul şi cinci ani. 

“Raportându-ne la structura dosarelor în funcţie de vechimea înregistrată în sistemul judiciar, se poate aprecia că ritmul de soluţionare a acestora nu este suficient de susţinut, aceasta deoarece procentul dosarelor cu o durată a procedurii judiciare între unul şi cinci ani a crescut de la 50% la finalul anului 2014 la 60% la finalul primului semestru din 2015, în timp ce procentul dosarelor cu o durată a procedurii mai mică de un an s-a diminuat de la 43,5% la 35%”, se mai constată în documentul citat. 

În ceea ce priveşte dosarele de mare corupţie cu o durată totală a procedurii judiciare mai mică de cinci ani, Inspecţia Judiciară a constatat că temporizarea procedurilor judiciare este justificată de complexitatea cauzelor, determinată atât de natura faptelor cu care instanţele au fost sesizate, cât şi de faptul că multe dosare vizează un număr mare de inculpaţi trimişi în judecată pentru mai multe fapte. 

“Complexitatea cauzelor impune, de regulă, şi administrarea unui probatoriu complex: fie se procedează la audierea unui număr semnificativ de martori, (…) fie sunt dispuse expertize tehnice de specialitate pentru a căror administrare este necesar un interval mare de timp, (…) cu menţiunea că existe dosare în care se cumulează ambele situaţii”, se menţionează în raport. 

O altă concluzie a fost că soluţionarea dosarelor de mare corupţie în primă instanţă necesită un interval mai mare de timp, în general de peste doi ani, după care se exercită căile legale de atac, astfel că un interval de trei ani a fost apreciat ca fiind o perioadă rezonabilă de timp în care se poate soluţiona definitiv o astfel de cauză. 

“Cel mai frecvent, însă, temporizarea procedurilor judiciare a acestui tip de cauze este determinată nu numai de motive obiective (decurgând din complexitatea dosarelor), dar şi de cauze subiective care conduc la prelungirea duratei de soluţionare, cauze care se concretizează de cele mai multe ori într-o lipsă de fermitate a instanţelor în luarea măsurilor ce ar fi permis judecarea cu celeritate”, au mai concluzionat autorii raportului. 

În ceea ce priveşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a constatat că pe rolul Secţiei penale se aflau în curs de soluţionare 23 dosare de mare corupţie, dintre care unul era înregistrat în 2012, două în 2013, 10 în 2014 şi 10 în anul 2015. În apel, la completele de cinci judecători se afla un singur dosar. 

“Din analiza efectuată de inspectorii judiciari privind cauzele care au ca obiect infracţiuni de mare corupţie, se poate conchide că dosarele având acest obiect au beneficiat de o gestionare atentă din partea judecătorilor instanţei supreme, care au urmărit respectarea dispoziţiilor legale cu privire la soluţionarea cu celeritate a cauzelor. În acest sens, s-a putut constata că judecătorii învestiţi cu soluţionarea acestor cauze au dovedit preocupare, în egală măsură, atât pentru administrarea corectă a probatoriului în regim de celeritate, cât şi pentru respectarea drepturilor procesuale ale părţilor, astfel cum acestea sunt prevăzute de Codul de procedură penală sau de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în raport. 

Concluzia monitorizării realizate de Inspecţia Judiciară a fost că ritmul de soluţionare a cauzelor de mare corupţie este adecvat, chiar în condiţiile caracterului complex pe care acestea le au de cele mai multe ori, însă mai pot fi făcute unele îmbunătăţiri. “În raport de constatările rezultate în urma activităţii de monitorizare apreciem că, în asigurarea soluţionării cu celeritate a dosarelor de mare corupţie, este esenţială creşterea gradului de responsabilizare a fiecărui judecător în parte, fiind necesar a se da eficienţa cuvenită mijloacelor legale prevăzute pentru soluţionarea cu celeritate a cauzelor, spre a se evita, astfel, pe de o parte, temporizarea judecăţii, iar, pe de altă parte, incidenţa prescripţiei răspunderii penale”, se mai menţionează în raport. 

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători a mai apreciat că desfăşurarea activităţii de monitorizare a acestei categorii de cauze se justifică a fi continuată şi în anul 2016. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă