7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialInspecția Judiciară o verifică pe judecătoarea Florica Roman, care a depus plângere...

Inspecția Judiciară o verifică pe judecătoarea Florica Roman, care a depus plângere împotriva lui Hans Klemm și a lui Valeriu Zgonea

Inspecţia Judiciară a demarat verificări în legătură cu afirmaţiile judecătoarei Florica Roman din Oradea, care a anunţat că a depus o plângere penală la DNA împotriva ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, informează Agerpres.

Judecătoarea Florica Roman îi acuză pe Hans Klemm și Valeriu Zgonea de trafic de influenţă. 

"Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la afirmaţiile făcute în spaţiul public de doamna judecător Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. Inspectorii urmează să efectueze verificări pentru a stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru. 

Judecătoarea Florica Roman a anunţat miercuri pe blogul personal că a trimis la DNA o plângere penală pe numele ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, respectiv trafic de influenţă. De asemenea, judecătoarea cerea procurorilor să ia în considerare şi arestarea preventivă a celor doi. 

Florica Roman susţinea că plângerea penală vine după ce, într-o conferinţă comună ţinută pe 13 mai, Hans Klemm şi Valeriu Zgonea "au recunoscut public că şi-au folosit influenţa pentru a promova şi urgenta adoptarea unor legi, susţinute de SUA". 

"Dată fiind poziţia ocupată de cei doi şi influenţa pe care o au, precum şi gravitatea deosebită a faptelor comise de aceştia, am solicitat DNA să aibă în vedere oportunitatea aplicării dispoziţiilor din Codul de procedură penală privind măsura arestului preventiv. Astfel, trebuie să aveţi în vedere influenţa pe care cei de mai sus o au asupra instituţiilor publice, inclusiv asupra DNA, influenţă recunoscută chiar de procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Lăsarea în libertate a celor doi ar putea crea în societate temerea că justiţia nu funcţionează tocmai într-un caz în care este atacat şi manipulat statul de drept prin una din funcţiile sale esenţiale: legiferarea", mai scria Florica Roman pe blog. 

Judecătoarea explica faptul că prin acest gest doreşte să atragă atenţia cât de uşor se pot face plângeri la DNA în "sezonul denunţurilor". 

"Sunt judecător de peste 20 de ani şi ştiu că diplomaţii beneficiază de imunitate deplină, iar parlamentarii au imunitate specială. Prin cererea de faţă am dorit să dovedesc cât de uşor se pot construi 'compuneri' penale în sezonul denunţurilor, dar şi a arăta cât de uşor este să vorbeşti despre 'egalitate în faţa legii' când te bucuri de imunitate deplină. Oricare altă persoană care ar fi fost în poziţia ambasadorului american Hans Klemm şi recunoştea public că şi-a folosit influenţa asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să treacă anumite legi era automat 'săltat' de mascaţi, reţinut şi băgat la tubulatură, la Beciul Domnesc", mai spunea Florica Roman. 

În aprilie 2014, patru magistraţi din Oradea, printre care se afla şi Florica Roman, au fost trimişi în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals intelectual, favorizarea infractorului şi abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au primit bani şi diverse produse (păstrăvi, whisky) pentru a scăpa de închisoare un bărbat condamnat pentru tentativă de viol. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă