15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Gheorghe Boștină și Marian Petrescu, cei doi torționari deconspirați joi de...

UPDATE. Gheorghe Boștină și Marian Petrescu, cei doi torționari deconspirați joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

UPDATE 12,30:  Colonelul în rezervă Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați între 1959-1964, a fost găsit responsabil de aplicarea unui regim de detenție care a dus la decesul a 104 deținuți politici.

La rândul lui, generalul maior în rezervă Gheorghe Boștină a fost locțiitor politic la Penitenciarul Galați între anii 1957-1960 și la Colonia de Muncă Ostrov între 1956-1957 și 1960-1964. Boștină este găsit responsabil de decesul a 100 de deținuți, a anunțat directorul IICCMER, Radu Preda.

La colonia de muncă Ostrov a fost locțiitor, după Boștină, și un alt torționar, Ion Ficior.

UPDATE. Gheorghe Boștină și Marian Petrescu sunt cei doi torționari deconspirați de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Ei sunt vinovați de moartea a 205 deținuți. 

Gheorghe Boștină este vinovat de cel puțin 100 de decese, iar Marian Petrescu de 104 decese, transmite IICCMER. cei doi sunt acuzați de crime împotriva umanității.

——

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER)  urmează să facă publice, joi, alte două nume de torționari. Este vorba despre un fost comandant de penitenciar şi de un fost locțiitor, responsabili de decesul a peste 200 de deţinuţi politic, transmite Digi 24.

IICCMER a anunțat că odată cu publicarea numelor celor doi torționari vor înainte pe lângă Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ) o sesizare penală pentru ca cei doi să fie cercetați pentru crime împotriva umanității. 

De asemenea, istoricii spun că fostul comandant de penitenciar și fostul locțiitor se fac responsabili de moartea a peste 100 de deținuți politic fiecare. 

Citește și: IICCMER cere urmărirea penală pentru alți trei torționari

IICCMER a anunțat în urmă cu trei ani că, treptat, va face publică lista torționarilor din perioada comunistă. Până acum au fost date publicității cinci astfel de nume. 

Un dosar se află încă pe rol, în instanță. Este vorba despre Ion Ficior, comandantul de la Periprava, care a fost condamnat în primă instanță la 20 de ani de închisoare. 

Un alt dosar a fost clasat. Comandantul de la penitenciarul de la Cernavodă nu a putut fi judecat, din nou, deoarece a mai fost anchetat în trecut pentru faptele lui. 

Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani pentru cime împotriva umanității.

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...
Ultima oră
Pe aceeași temă