13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Cum a asfaltat deputatul Ion Ochi comuna unde finul lui era...

INTERCEPTĂRI. Cum a asfaltat deputatul Ion Ochi comuna unde finul lui era primar ca să câștige alegerile parlamentare. Căncescu, despre Ochi: ”Dacă vrea să semneze o ilegalitate, s-o semneze”

Deputatul Ion Ochi, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, a dispus asfaltarea comunei Prejmer, unde finul său era primar, în scop electoral, arată procurorii anticorupție. Astfel, finul – Șerban Todorică-Constantin – și Ion Ochi au fost aleși ca primar, respectiv deputat, în urma asfaltării drumului DJ112 D.

Citește și: DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Ion Ochi. Fostul vicepreședinte al CJ Brașov este cercetat pentru luare de mită

În acest dosar, Ion Ochi este cercetat pentru abuz în serviciu și luare de mită, pentru perioada în care era vicepreședinte al CJ Brașov și în care a atribuit o lucrare de reparație a drumului din comuna Prejmer, fără respectarea legislației în materia achizițiilor publice, lucrare având miză electorală, în contextul în care în anul 2012 au avut loc atât alegerile locale şi alegerile parlamentare (iar inculpatul Ochi Ion a candidat pentru un loc în Camera Deputaților în Colegiul 2 Brașov care cuprindea și localitatea Prejmer).

Alături de Ochi, sunt cercetați cinci funcționari din cadrul Consiliului Județean Brașov, precum și primarul loicalității Prejmer, finul lui Ochi, Șerban Todorică Constantin, și directorul firmei care a făcut asfaltarea, SC CONFOREST SA, Nica Cristian Dorin. Patronul CONFOREST era un apropiat al lui Ochi și Todorică-Constantin.

Pe lângă scopul electoral, OCHI ION a urmărit și un folos material propriu, direct, necuvenit, în condițiile în care a cerut inculpatului Nica Cristian Dorin ca societatea acestuia să efectueze lucrarea cu materiale (agregate minerale / piatră, balast și nisip) de la cariera pe care o exploatează firma sa, SC EXPLOCONSTRUCT SRL Covasna, arată procurorii anticorupție.

În plus, Ochi, nașul de cununie al inculpatului Șerban Todorică Constantin, primarul localității Prejmer, deține suprafețe mari de teren în localitate, peste 100 de hectare, fapt care rezultă inclusiv din declarația de avere a acestuia, astfel că investiția în infrastructura locală ar fi avut drept consecință nu doar o creștere în sondaje a primarului, ci și creșterea valorii de piață acestor terenuri.

”În aceste condiții, fără a exista vreo preocupare pentru respectarea, nici chiar formală, a dispozițiilor legii în materia achizițiilor publice, în toamna anului 2011, OCHI ION a convenit cu NICA CRISTIAN DORIN ca societatea acestuia din urmă, SC CONFOREST SA, să efectueze lucrările de reparații la drumul DJ112DPrejmer – Lunca Câlnicului. Urmare a acestei înțelegeri, în perioada noiembrie – decembrie 2011 SC CONFOREST SA a efectuat lucrări, fără a exista o solicitare oficială din partea administratorului drumului, Consiliul Județean Brașov, fără contract încheiat în acest sens, fără a fi stabilite cantitățile de materiale necesare și care vor fi ulterior decontate, fără un diriginte de șantier care să supravegheze conformitatea lucrărilor”.

De asemenea, și președintele PSD Brașov, Constantin Niță, făcea presiuni pentru ca drumul să nu fie reparat, pentru că primarul din Prejmer trecuse recent de la PSD la PDL. 

Astfel, rezultă că lucrările erau efectuate ”în funcție de interesele politice și personal, iar alegătorii erau prostiți de candidați că li se face drum, dar, în realitate, acești candidați se poziționau politic și își asigurau profituri materiale”, arată procurorii anticorupție.

Prin demararea lucrărilor la acest drum, primarul Șerban Todorică a fost reales edil, iar Ion Ochi a fost ales parlamentar, în urma alegerilor din noiembrie 2012.

INTERCEPTĂRI.  Redăm discuția dintre fostul șef al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată în arest la domiciliu pentru luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu, și un subaltern, în care Căncescu spune că ”dacă face o ilegalitate (n.n. Ochi Ion) o face el cu mâna lui, n-are decât s-o facă”.

C.A.A.: Eu vreau să-i fac lui (n.n. Ochi Ion) o împuternicire să semneze el, dacă vrea să semneze o ilegalitate s-o semneze.”

N.C.: (…) eu i-am spus foarte clar (n.n. Ochi Ion) că banii pe acel tronson se dă la viitorul primar…dar nici nu vreau acum să-i dau lu ala bani să iasă el în față să arate că a făcut drumul. …

Redăm o discuție între Căncescu și Niță, șeful PSD Brașov:

Căncescu Aristotel: Hai să-ţi spun…hai să-ţi spun un lucru, Ochi a fost dimineaţă la mine, foarte tensionat şi nervos, cu ton foarte ridicat şi cu…inclusiv cu ameninţări că el face, că pleacă, că mai ia cinci primari, că…Ascultă, Costică ! Io, io ştii ce vreau pentru că oricum ce-i acolo nu este cuşăr, să ştii, nu e cuşăr ! Eu vreau să îi fac lui împuternicire să semneze el, dacă vrea să semneze o ilegalitate, s-o semneze !

Niță Constantin:Nu, nu dragul meu, nu dăm niciun ban acolo, deci aia te rog eu o dai la partid şi noi la partid o discutăm. Eu i-am spus foarte clar că banii pe acel tronson se dă la viitorul primar, nu ştiu că nu acum n-o să suporte comunitatea din Prejmer pentru că e un idiot, dar nici nu vreau acuma să-i dau lu’ ăla bani să iasă el în faţă să arate că a făcut drumu’.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă