6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Cum aranja dosare fostul secretar de stat de la Justiţie: "îi...

INTERCEPTĂRI. Cum aranja dosare fostul secretar de stat de la Justiţie: “îi dau doi pumni în gură”, “îi rup picioarele” și “o calc cu mașina”

 Ovidiu Puțura,ex-secretar de stat la Ministerul Justiției,  a fost arestat miercuri deoarece aranja soluțiile pe care le dorea în dosarele civile ale soției sale de pe rolul Tribunalului Bistrița, folosindu-se inclusiv de amențări cu moartea. De asemenea, a făcut trafic de influență, contra cadouri și bani, pentru un inculpat judecat la curtea de Apel Constanța

În interceptări, Ovidiu Puțura îi spunea unei judecătoare prietene ( Corina Iacob, urmărită penal) ce îi va face colegei ei de complet dacă nu îi dă câștig de cauză: "îi dau doi pumni în gură la Tribunal" ( din Bistrița-n.r.) , "îi rup picioarele" și "o calc cu mașina" . La secvența "călcarea cu mașina", judecătoarea Iacob s-a speriat, dar Puțura o liniștește, spunându-i că nu o va face el: "Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia".

Cu alte cuvinte, fostul secretar de stat la justiţie acționa în stil mafiot, motiv pentru care instanța Curții de Apel a decis arestarea pe 30 de zile. Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Primea cadouri când aranja hotărâri judecătorești pentru alți; dădea cadouri când obținea soluții favorabile familiei sale sau amenința când nu era ascultat

Ovidiu Puțura este acuzat dare de mită pentru a obține soluții favorabile în dosarele civile ale soției sale și făcea trafic de influență într-un dosar penal pentru a scăpa de închisoare un inculpat. Pentru traficul din dosarul penal, Puțura a primit cadouri precum platirea unor partide de vânătoare, chiar a unui trofeu ( un urs) doborât de demnitar, plata unor sejururi la mare, costum de vânătoare, bani. Valoarea totală a cadourile a fost estimată la circa 30.000 de euro.

În  dosarul în care a fost arestat Ovidiu Puțura, DNA  a început urmărirea penală și față de judecătoarea Corina Iacob de la Tribunalul București, care a luat lecții de încălcat legea de la fostul secretar de stat de la Justiție. "Premiul" judecătoarei suspecte era ajutorul lui Puțura pentru ca fiul ei să treacă  fraudulos examenul de notar public.

Pentru colega de complet care nu voia să dea decizie în favoarea soției lui Puțura, fostul secretar de stat la Justiție s-a dezlănțuit, etalându-și "arsenalul", potrivit interceptărilor din dosar.

Cum se aranjează soluții frauduloase în dosare de la Tribunalul Bistrița

În data de 04.11.2014, în timp ce judecătoarea Corina Iacob  ( judecător la Tribunalul Bistrița) se afla la un seminar organizat de Institutul Naţional de Magistratură, urmare a solicitării inculpatului Puţura Ovidiu, s-a întâlnit cu acesta în restaurantul Hotelului  Hotelul Yesterday din Bucureşti. Au discutat despre nemulţumitrea ei  faţă de modul în care s-au derulat exemenele pentru dobândirea calităţii de notar stagiar din luna septembrie 2014.

 Puţura i-a promis că o ajută, la rândul său aducând  în discuţie  problema dosarului în care recurent reclamant era soţia sa Puţura Alina Ofelia. PUŢURA OVIDIU era nemulţumit de soluţia de la fond şi insista să se dea o soluţie corectă, fiind deci evident că acesta insista pentru admiterea recursului. Din completul care judeca dosarul soției lui Puțura făcea parte și judecătoarea Iacob, alături de alte două judecătoare.  

Judecătoarea Iacob se văita că judecătoarea Camelia Nășcuțiu, colega ei de complet, nu se lăsa ușor convinsă să dea sentințe judecătorești care să favorizeze o parte, fie ea și soția lui Puțura.

Din interceptările realitate cu mandat de la judecător, Puțura spera să fie numit din nou secretar de stat: "mai ales că acum că se  schimbă primul ministru, poate iar mă duc înapoi unde am fost şi atunci" ( adică secretar de stat la Ministerul Justiției) , poziție din care va avea putere de decizie inclusiv pentru a aranja intrarea în Camera Notarilor, prin fraudarea examenului, a fiului judecătoarei Corina Iacob.

Interceptări. Cum se plănuia fraudarea examenului de notar public

„(…)Corina Iacob (C.I.): Că lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţa majoră  (pentru a lua examenul de notar public- nn) … trebuie să ai influenţă extraordinar de mare la un preşedinte al camerei, indiferent pe unde o fi… şi atunci, dacă ajungi la acel preşedinte şi el spune „Da, o fac”, … că o faci pentru o chestie de prietenie, pe …

Puțura Ovidiu (P.O.): Da, da, pe obligaţie…

………………………………………………………………………………………

Puțura Ovidiu (P.O) : Mă, eu îţi spun un lucru, deci scot acesta… acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo şi mergem la anu unde trebuie din timp şi când omul spune exact unde trebuie mers, na gata, acesta… mai ales că acum că se mai schimbă primul ministru poate iar mă duc înapoi unde am fost şi atunci  (adică în 2015 va fi numit iar secretar de stat la Justiție și va avea putere asupra sefilor Camerelor Notarilor Publici -nn)  iar am… ştii, că ştii cum sunt ăştia… ăştia cât eşti tare şi acesta… dacă vede că nu ştiu ce… domnule…

C.I.: Lucrurile astea trebuie ştiute din timp. Pentru că acum am aflat că…

PO: Asta e. Ne pregătim pentru anul viitor (adică pentru anul 2015-nn).

C.I.: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Şi s-ar mai putea interveni într-un singur loc, în prealabil cu …

Na acum spune-mi tu cum facem.

P.O.: Deci facem aşa. Sunt două chestiuni, acum într-o lună ştim cred că… Până în decembrie ştiu şi eu asta, dacă eu sunt acolo, nu ne mai ducem, că rezolv eu. … Dacă nu ştim asta, atunci îi spun aşa domnule, să ne spună unde îs… Şi asta-i viaţa.

C.I.: Nu trebuie Cluj.

PO: Nu, am înţeles. Ştiu, evident că nu.

………………………………………………………………………………………

C.I.: Dacă se întâmplă, să avem de unde pleca… o poţi face tu fără nici un fel de probleme?

P.O.: Da, sigur, corect.

C.I.: Şi dacă nu, o facem în alt mod.

P.O.: Şi dacă nu, o facem pe alt traseu.

C.I.: Pe alt traseu.

P.O: Oricum ştim traseul bine…  da nu-i problemă… şi ăsta

C.I.: Nu e exclus…

P.O.: Păi nu… vedem … că nu se vor stabilii, ne spune exact cum… ai înţeles? Că ala ne spune: acolo să mergeţi…  mereţi mă acolo… şi merem de la început.

C.I: Şi ajungem acolo…

P.O.: Da, unde ne zice el… ori în secuime, ori Moldova, nu contează unde. Că după un an, doi… venim.(…)”

INTERCEPTĂRI. Cum aveau intenția să obțină soluție favorabilă în dosarul soției lui Puțura: amenințări cu bătaia, ruptul picioarelor, călcatul cu mașina

Potrivit DNA, Puţura Ovidiu a insistat în rezolvarea problemei dosarului său. În cadrul discuţiilor, suspecta Iacob Corina a relatat că a vorbit  cu preşedinta completului ( din care făcea și ea parte) despre dosar şi că  aceasta  considera că recursul înaintat de soția lui Puțura era de respins. Iacob Corina i-a promis lui Puţura  că o să vorbească cu judecătoarea Năşcuţiu Camelia şi chiar să formuleze opinie separată la nevoie.

„C.I: Acum, vis-a-vis de… ţi-ai făcut cerere de strămutare?

P.O.: Nu mi-am făcut…

C.I.: Ascultă-mă!

P.O.: Da. Da eu vreau să te întreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee aşa?

C.I.: Stai să îţi spun cum stau lucrurile!

P.O.: Da, i-a zi cum stau lucrurile. Alina ( soția lui-nn)  mi-a povestit un pic, dar era foarte emoţionată că… zicea nu se poate, că nu ştiu ce…

(…)

C.I.: Doamne ce…. Zic Ildi ce îi de făcut? Nu ştiu, pe mine nu mă interesează, aşa şi aşa… Păi tu: Nu zice chiar aşa. Gândeşte-te că poate îţi vine Ovidiu (Puțura-nn) încă o dată preşedinte la Tribunal… Mie?… Îi rea, îi şi nebună, îi egoistă, îi complexată ( o colegă de complet nu voia să încalce legea -nn)… îi nu ştiu ce să spun deci are în ea o răutate care îi vine… origine, nu un ţăran, un ţăran de vază… din origini, din felul cum arată, cum se comportă, are impresia că toată lumea râde pe la spate ei…  nu se mai opreşte, ştii cum face… merge, merge… Şi atunci zic: Tu hai să găsim o soluţie să putem… că eu… Gândeşte-te în ce situaţie mă pui. Că niciodată nu am pronunţat în majoritate şi cu opinie separată

C.I.: Bun. Şi dacă ajung la o concluzie diferită de a ei…

P.O.: Da.

C.I.: Să fac opinie separată?

P.O.: Da. Poţi să faci liniştită opinie separată şi poate să facă şi Camelia ( a doua judecătoare din complet – nn), că oricum îi spun şi ei. Deci, asta este foarte grav. Da, oricum îi cad geamurile la asta… (amenințare -nn)

P.O.: Da? Deci ea.. deci ea trebuie să … ea deci nu.. ţi-am spus şi ţie şi asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu dă decât soluţia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, că nu vreau ajutoare.

C.I.: Şi atunci cum coexistai acolo cu ea?

P.O.: Cu cine?

C.I.: Vicepreşedinte de Tribunal?

P.O.: Lasă că mă ocup eu de asta, stai liniştită. Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita… ştii?

C.I.: Dacă obţin casare cu .. de rejudecare să se verifice posesia, treburi socoteli şi aşa mai departe, îi bine?

P.O.:  Ok. Să verifice, ţi-am zis. Pentru mine este bine oricum.

C.I.: Nu. Nu, nu, nu. Că atunci nu mai este Costea şi gata.

P.O.: Da, asta. Pentru că… de ce zic treaba asta? Pentru că eu, pot să îmi dovedesc posesia, deşi nu este necesar. Pot să o dovedesc posesia până în anul respectiv.

C.I.: Aşa.

P.O.: Pentru că ălalalt nu a avut cum să aibă posesia, pentru că eu voi face şi eu provocare, adică şi acela trebuie să vină să dovedească posesia. Acela la poziţia lui a venit şi s-a apucat de… şi-a scos autorizaţie de construcţie şi a venit înapoi. El şi-a scos… da el şi-a scos autorizaţie de construcţie pe terenul lui, care este identificat greşit. Pentru că expertul asta şi spune: este adevărat zice, şi rezultă foarte clar că…

C.I.: Cine e expertul?

P.O.: Bruj, mă.

C.I.: Bruj Ovidiu.  (…)”.

Puţura Ovidiu şi soția sa Alina Ofelia au oferit suspectei Iacob Corina cadouri pentru fiul său după ce au obținut hotărârea judecătorească dorită.

Trafic de influență la Curtea de Apel Constanța  contra bani și cadouri

La  percheziția domiciliară efectuată la locuința inculpatului  Puțura Ovidiu din  București, a fost ridicată suma de 80.970 EURO ȘI 966 USD, precum și un costum de vânătoare. Din interceptări și probele ridicate la percheziții, procurorii anticorupție au constat că Ovidiu Puțura  a primi de la Ţăranu Laurenţiu (inculpat într-un dosar ) foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, suportarea cheltuielilor aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei pentru a interveni la judecătorii din dosarul 10792/118/2010, aflat în apel la Curtea de Apel Constanţa şi în care Ţăranu Laurenţiu avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia. Puţura i-a promis să stea liniştit pentru că va lua achitarea.

Cum se distra Puţura Ovidiu pe banii inculpatului căruia i-a promis achitarea la Curtea de Apel Constanța

 În luna noiembrie 2013, Puţura Ovidiu s-a întâlnit cu inculpatul Laurențiu Țăranu  la hotelul „Ioana” de cinci stele din Sinaia, a participat şi la vânătoare, fiind  foarte încântat că împuşcase un urs şi a luat ca trofeu capul ursului. Cheltuielile de aproximativ 6.000 euro, din care 4.000 euro pentru urs, au fost achitate de inculpatul Țăranu pentru care Puțura a promis că va face  trafic de influență  pentru a-i obține achitarea.

 De asemenea, inculpatul Țăranu a  achitat un sejur  pentru Puţura Ovidiu în Mamaia de 500 – 600 euro. În plus, Țăranu i-a dat lui Puțura suma de aproximativ 30.000 lei, în speranța că demnitarul îi va obține achitarea în dosarul penal.

 Interceptări:

 „Puţura Ovidiu:- Salutare!

Ţăranu (Ț) :- Salutare!

Puţura Ovidiu:- Uite am ajuns pe aici şi nu ştiu pe ce nume e făcută rezervarea.( când s-a cazat la Mamaia)

Ţ:- Mă gândeam eu şi la varianta asta.

Puţura Ovidiu:– Da.

Ţ:- Păi, aşteaptă un pic.

Puţura Ovidiu:– Da? Mă suni înapoi?

Ţ:– Da, da.

Puţura Ovidiu:– Da, bine, mersi.”

Puțura s-a cazat , după ce a fost anunţat pe ce nume s-a făcut rezervarea, deci a obţinut si acest folos pentru promisiunea ca va aranja dosarul inculpatului de la Curtea de Apel Constanta

 Motivele pentru care DNA cere arestarea lui Puțura : fostul secretar de stat la Justiție reprezintă pericol pentru ordinea publică        

DNA a obținut  arestarea lui Puțura deoarece  infracţiunile săvârşite de inculpat reprezintă stare de  pericol pentru ordinea publică. De asemenea, că modul în care a săvârșit infracțiunile fac plauzibil pericolul de a comite noi infracțiuni.

Interceptările în care Puțura amenință cu "pumni în gură", "rupt picioare", "călcarea cu mașina"

Judecătorul Puţura Ovidiu, detașat la Ministerul Justiției ca director al Direcției Contencios, a adresat  ameninţări la adresa unui magistrat pe motiv că nu  intenţiona să pronunţe o hotărâre favorabilă în cauza în care este interesat ( soția sa avea un dosar civil pe rol).

„(…)P.O.: Şi ce mă de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea…( este vorba de discutia cu judecătoarea Iacob, urmărită penal în dosar,  care ii spunea că nu crede ca poate convinge macar o colega de complet să dea soluţia dorită de Puţura pentru soţia sa).

Judecătoarea Corina Iacob (C.I).: Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… că una, că alta…

Puțura Ovidiu (P.O.): Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina că…(…)

P.O.: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple.

C.I.: Ţi-ai făcut cerere de strămutare?

P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm…

C.I.: Măi în ce situaţie mă pui…

P.O.: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu.

C.I.: Ce faci?

P.O.: Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.

C.I.: Te rog frumos… şi eu ce să fac acum…

P.O.: Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar.

C.I.: Să fac opinie separată?

P.O.: Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 şi ceva, nu mai ţin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să îşi vândă casa din Beclean şi să se mute în Bistriţa, pentru că fetele erau în Bistriţa… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat, că eu l-am îndrumat, mă de ce nu te duci să cumperi un teren – că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, ştii – cumpără un teren, du-te la o licitaţie, cumpără un teren. El şi l-a ales, ăsta e, OK. Mi l-a arătat şi mie, uite-l. Bineînţeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanţă asta. El a fost proprietar."

Rezumatul acțiunilor judecătorului Ovidiu Puțura, fost secretar de stat la Ministerul Justiției până în 2013, apoi director al Direcției Contencios din cadrul Ministerului Justiției. Motivele pentru care DNA a obținut arestarea demnitarului

* Judecătorul Puţura Ovidiu, director în Ministerul Justiției, a adresat  ameninţări la adresa unor magistraţi pe motiv că ar intenţiona să pronunţe o hotărâre nefavorabilă în cauza în care este interesat reprezintă pericol pentru ordinea publică

 *Prin intermediul avocatului LIVIU OLARIU , l-a contactat pe  expertul din dosar OVIDIU BRUJ în vederea formulării de explicaţii la instanţă în condiţiile în care expertul nu fusese citat, constituie încă un argument în sensul că lăsarea inculpatului în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică

 *În speţă este cert că inculpatul PUŢURA OVIDIU a primit foloase necuvenite pentru a obţine o soluţie favorabilă lui Ţăranu Laurenţiu într-un doar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, ceea ce reprezintă pericol concret pentru ordinea publică 

  * Este cert că judecătorul Puţura Ovidiu a promis judecătoarei Iacob Corina că îşi va exercita influenţa în vederea promovării de către fiul ei,  Iacob Titus Gheorghe, a examenului pentru notari stagiari în anul 2015, prin fraude și trafic de influență.  

"Model" de magistrat, care a avut funcții de decizie în Ministerul Justiției. Limbajul decupează caracterul magistratului 

Puțura Ovidiu (P.O.)Şi ce mă de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea… (este vorba de discutia cu judecătoarea Corina Iacob, suspectă în dosar,  care ii spunea că nu crede ca poate convinge măcar o colegă de complet să dea soluţia dorită de Puţura pentru soţia sa. Judecătoarea Iacob trebuia să convingă măcar pe una dintre cele trei judecătoare din complet, iar a treia ar fi rămas în opinie separată…)

CI.: Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… că una, că alta…

P.O.: Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina ( soția lui -nn) că…(…)

P.O.: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple.

C.I.: Ţi-ai făcut cerere de strămutare?

P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm…

C.I.: Măi în ce situaţie mă pui…

P.O.: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu.

C.I.: Ce faci?

P.O.Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.

C.I.: Te rog frumos… şi eu ce să fac acum…

P.O.: Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar.

C.I.: Să fac opinie separată?

P.O.: Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 şi ceva, nu mai ţin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să îşi vândă casa din Beclean şi să se mute în Bistriţa, pentru că fetele erau în Bistriţa… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat că eu l-am îndrumat, mă de ce nu te duci să cumperi un teren – că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, ştii – cumpără un teren, du-te la o licitaţie, cumpără un teren. El şi l-a ales, ăsta e, OK. Mi l-a arătat şi mie, uite-l. Bineînţeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanţă asta. El a fost proprietar.

Pentru acest tip de comportament, judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București nu i-a fost greu să dea decizia de arestare preventivă, spun specialiștii. Un magistrat, mai ales unul care are o funcție importantă la Ministerul Justiției ( în momentul reținerii era directorul Direcției Contencios, având în administrare toate secțiile de contencios administrativ de la toate instanțele din țară) nu are voie să comită infracțiuni, trebuie să fie model de comportament.

Tipul de limbaj folosit de Ovidiu Puțura în comunicarea cu  judecătoarea – prietenă, care l-a favorizat prin decizia dată, decupează caracterul unui infractor ce poate recidiva și care poate comite fapte cu violență. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă