16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Cum își făcea primarul din Brașov campanie electorală pe banii din...

INTERCEPTĂRI. Cum își făcea primarul din Brașov campanie electorală pe banii din mită

Primarul din Brașov, George Scripcaru, l-a pus pe omul de afaceri Călin Pop ca de 100.000 de euro din șpaga pe care i-a cerut-o pentru atribuirea unui contract să cumpere materiale electorale pentru campania din 2012: pixuri, brichete și alimente.

Astfel, conform unor interceptări, primarul din Brașov știa foarte bine despre neregulile semnalate de Curtea de Conturi, în urma unui audit realizat în 2014, privind executarea și decontarea unor lucrări de interconectarea a rețelei de transport a apei fierbinți în nordul orașului. Pentru realizarea acestei lucrări, Primăria a încheiat un contract cu ASP Agregate SRL, în urma căruia instituția publică a fost păgubită cu aproape două milioane de lei. 

Agregate SRL a beneficiat de acest contract în urma unei înțelegeri între Călin Pop și primarul George Scripcaru, arată procurorii anticorupție. Primarul i-a cerut lui Călin Pop ca aproximativ 100.000 de euro din banii primiți ”în mod necuvenit” de la Primăria Brașov să fie folosiți pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete) și pentru cumpărarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente în campania pentru alegerile locale din 2012.

De asemenea, anchetatorii au descoperit în demisolul casei primarului o valiză în care se aflau 3.000 de euro și 41.000 de lei, bani nejustificați, în condițiile în care Scripcaru le-a spus anchetatorilor că el are în casă 2.700 de lei. Și din locuința Cristinei Antonie, DNA a ridicat suma de 90.000 de lei și 2.400 de euro, iar din locuinţa lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, peste 300.000 de lei.

Redăm un dialog între primarul Scripcaru și directoarea adjunctă a Serviciului Tehnic, Liliana Horga, privind controalele Curții de Conturi:

„SCRIPCARU GEORGE: Ce faceţi, doamnelor?

OPREAFENEA IOAN: Mă uit pe ASP-u’ ăsta…să vedem un pic…

SCRIPCARU GEORGE:..şi domnule…

DOAMNĂ:…

SCRIPCARU GEORGE:…

OPREAFENEA IOAN: Mă uitam pe ASP-u’ ăsta că trece timpu’ şi avem cu ASP-u’. Ştiţi ceva cu ASP-u’ ăsta, ce o fost acolo?

Doamnă:…(…)

OPREAFENEA IOAN: Uite, e ţeava aici, că… ba da, e factură şi decontată.

SCRIPCARU GEORGE: O fi logistică…noi acolo am avut…

OPREAFENEA IOAN: 261 de metri…

SCRIPCARU GEORGE: …asta a fost…

OPREAFENEA IOAN: Nu, deci uită-te…uite!…261 de metri.

SCRIPCARU GEORGE: Păi bun, şi…ă…din, din câtă lungime? Că nu-i numai 261!

OPREAFENEA IOAN: Păi nu ştiu, asta…261. Şi asta ar fi fost pusă din…de a CET-ului?

SCRIPCARU GEORGE: Aia era la ei, era în stoc…

OPREAFENEA IOAN: Trebuia să bage numai manoperă…conducte…

SCRIPCARU GEORGE: Este…nu a fost plătită.

OPREAFENEA IOAN: Nuuu…o am în extrasu’ de materiale,uită-te că m-am uitat. Uite! Uite aci!…Sesizarea e uite aşa: că ASP-u’…

SCRIPCARU GEORGE: Da…

OPREAFENEA IOAN: o decontat…la Primăria Braşov…

SCRIPCARU GEORGE: Da…

OPREAFENEA IOAN: nişte agregate şi nişte manşoane…

SCRIPCARU GEORGE: Da, da…

OPREAFENEA IOAN:…pentru care nu o avut factură de achiziţie…

SCRIPCARU GEORGE: Deci…o fost nişte materiale…deci a fost aşa: nişte…asta…cum să spun eu, a fost nişte ţeavă care era achiziţionată de către CET cu mult timp înainte de…stătea acolo în curte.

OPREAFENEA IOAN: Da.

SCRIPCARU GEORGE: Şi atunci le-am zis…

OPREAFENEA IOAN: Uite-o aici…

SCRIPCARU GEORGE: Luaţi ţeava aia de acolo şi…ă…aia o puneţi…nu ştiu dacă lungimea era mult mai mare şi asta a fost doar o parte, parţială, dar trebuie văzut…că l-am păstrat, LILI trebuie…”

Citește și: PERCHEZIȚII la Primăria Brașov: Primarul George Scripcaru și alte trei persoane, REȚINUTE de procurorii DNA

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost reținut, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Brașov, după aproape două ore de audieri. DNA îl acuză de abuz în serviciu și luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obținuți în mod injust fiind utilizați, din dispoziția sa, în campania pentru alegerile locale din 2012. În același dosar, au fost reținuți și Ciprian Mihai David, Marianei Simina Costan, administratori ai unei societăți comerciale, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, precum și Silviu Călin Pop, de asemenea administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și dare de mită.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă