13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Dosarul "Șpaga de la Agricultură": Europarlamentarul PC, finul ministrului Constantin, făcea...

INTERCEPTĂRI. Dosarul “Șpaga de la Agricultură”: Europarlamentarul PC, finul ministrului Constantin, făcea presiuni pentru obținerea mitei

În dosarul fraudelor de la Ministerul Agriculturii în care au fost arestate patru persoane, între care și  fostul secretar de stat Peter Tamas Nagy și secretarul general al ministerului, Virgil Găman, presiunile mari pentru falsificarea documentelor, cu scopul deturnării a 10% din banii plătiți pentru o expoziție un forum, au fost făcute de europarlamentarul PC Laurențiu Rebega, finul ministrul Daniel Constantin.

Aceste amănunte rezultă din interceptările făcute de procurorii anticorupție. "Clarificările" apar în interceptările inculpatului Claudiu Vasilescu, patronul unei firme care a făcut actele false pentru justificare banilor deturnați. Vasilescu a fost și el arestat preventiv.

In octombrie 2014, Ministerul Agriculturii a încheiat un contract cu Romexpo pentru expoziția "Indagra" și un forum. Valoarea inițială a contractului de circa 334.000 de euro  ( fără TVA) a fost mărit la peste 430.000 euro. În această mărire a fost inclusă și șpaga de circa 40.000 de euro ce urma a fi împărțită între europarlamentarul Rebega, secretarul de stat Nagy și secretarul general al Ministerului Agriculturii, Virgil Găman.

Pentru a se putea scoate "legal" banii de șpagă,  secretarul de stat Nagy, europarlamentarul PC Rebega și secretarul general Virgil Găman  au fost găsiți  doi reprezentați ai unor societăți ( Claudiu Vasilescu și Haller Zoltan – amândoi arestați) ce urmau a presta servicii fictive către Romexpo, titularul contractului.  După ce beneficiarii șpăgilor i-au găsit pe reprezentanții firmelor, i-au îmnvățat cum să facă falsurile pentru deturnarea banilor în folosul  europarlamentarului Rebega,  a secretarului de stat Nagy și a secretarului general Găman, potrivit documentelor DNA.

Unul dintre  reprezentanții firmelor care au făcut actele fictive, Claudiu Vasilescu, a descris în interceptări rolul europarlamentarului PC Rebega.

"O să mă zăpăcească Rebega, europarlamentar, finul lui Daniel Constantin"

Potrivit referatul, " Vasilescu Claudiu  a ţinut să precizeze faptul că încheierea acestui contract a reprezentat doar un ajutor acordat altor persoane .

„Din punctul meu de vedere n-am nicio treabă, nicio apăsare, e treaba lor. E treaba lor. I-am ajutat….i-am ajutat.”  a afirmat, în interceptări, Vasilescu .

Tot Vasilescu  a precizat  ( în interceptări) că  cel care solicită banii este  Rebega Laurenţiu, ales în Parlamentul European: „O să mă sune, o să mă zăpăcească la cap…Rebega… Europarlamentar… Europarlamentarul lor… Finul lui Daniel… Finul lui Daniel Constantin.”

"Imediat după încheierea acestei discuţii, Rebega Constantin Laurenţiu  a şi transmis mesaj ca să fie denumită formal <<Euroagri>>" se precizează în documentele procurorilor trimise la instanța de judecată pentru obținerea arestarii preventive a secretarului de stat Nagy, a secretarului general Găman și a doi oameni de afaceri.

Secretarul de stat Nagy, nerăbdător :O intrat banii de la ăștia, mă? 

În aceiaşi zi, 04.11.2014. ora 10:01:48, numitul Vasilescu Claudiu s-a angajat să trimită pe email datele de identificare ale S.C. Romexpo S.A. pentru încheierea celui de-al doilea contract: Salut! Uite, în câteva minute îmi trimite omul pe mail dateleZic, o adresă de mail sau cum procedăm?

Nagy Peter Tamas, s-a interesat dacă au fost virați banii în contul S.C. Romexpo S.A.  din contul M.A.D.R, banii aferenți contractului de prestări servicii pentru organizarea Forumului „16 +1,  cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii” : „O intrat banii de la ăștia, mă? .

Rebega este acuzat, între altele, și de luare de mită. A primit 23.000 de lei din banii alocați expoziției și forumului.

Contribuția secretarului de stat Nagy la infracțiuni

Pe parcursul unei discuții purtată în mediul ambiental, Nagy Peter Tamas, în urma unui conversații telefonice  cu Găman Virgil-Laurenţiu, i-a explicat  ( lui Claudiu Vasilescu –nn) că a fost demarată procedura obținerii sumei de bani de la Ministerul de Finanțe, iar fondurile vor fi alocate cel târziu in data de 20.11.2014:  „ prioritar…Trimestrializarea, cum termină, cum bagă banii ! Dă și drumu'… ! (…)…Vezi și tu… undeva pă, nouă de vin pe cincișpe', optișpe', banii…face procedura… Da' până în douăzeci', sută la sută veți avea banii! (… ) E făcută solicitarea la Finanțe. Așteaptă să le intre banii și să …

  După aceste detalii clarificatoare, Nagy Peter Tamas a înmânat  contractul încheiat între S.C. Zoltan Trading S.R.L. și S.C. Romexpo S.A. spunându-i că „Da, da…e  făcut și contractu' ! Stai așa,…am făcut cu documentație cu tot în spate!  Cu planșă…planșă…Foto! (…) Cu structura care trebuie făcută. Predare…proces verbal…(…) Amena…concept…amenajare spații pentru corp zootehnic…în perioada convenită…așa cum …prezentul contract.  Da? (…) Cincizeci și două de mii la care se adaugă T.V.A. ! ” adică totul era bine mascat pentru a da aparenţa contractului fictiv!

Vasilescu Claudiu   s-a interesat dacă  reprezentanții M.A.D.R au virat banii în contul S.C. Romexpo S.A., interesul acestuia fiind determinat de virarea S.C. Romexpo S.A. a sumei de 62.933,65 lei.în contul S .C. Varedo Media LCC S.R.L.

…nu au fost virați banii în contul S.C. Romexpo S.A., şi să întrebe dincolo

Şi cu…după aia vă spune şi să ziceţi când vine şi băiatu' ălalt.

VASILESCU CLAUDIU: Am înţeles! N-a ajuns şi ălălalt, nu?..

VASILESCU CLAUDIU: Ok! C-am vorbit şi-n mod normal trebuia s-ajungă. Haideţi că vorbesc acum.

Imediat după această discuţie, Vasilescu Claudiu  era foarte preocupat să facă demersurile ilegale pentru ca hârtiile care acopereau contractele fictive să ajungă la ROMEXPO aşa încât de îndată ce erau viraţi banii de la finanţe ROMEXPO să i vireze şi să –şi ia partea cei implicaţi….. că „n-a sosit coletul din partea cealaltă”

În data de 24.11.204, ora 11:38:41, numitul Vasilescu Claudiu, îngrijorat că până la data conversației telefonice nu s-au virat banii de către  S.C. Romexpo S.A. în contul S .C.  Varedo Media LCC S.R.L, (putând întâmpina astfel probleme cu rambursarea T.V.A.-ului aferent), a făcut demersuri să afle dacă s-au derulat demersurile şi procedurile pentru alocarea sumelor de bani de către M.A.D.R. către S.C. Romexpo S.A. și că intenționează să storneze factura emisă de S .C.  Varedo Media LCC S.R.L, pentru suma de 62.933,65 lei.

 Care sunt acuzațiile aduse arestaților si europarlametarului cercetat în libertate  

  1. Nagy Peter Tamas, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (la data faptelor)  a fost arestat preventiv pentru luare de mită, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals
  2. Găman Virgil-Laurenţiu, secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale  a fost arestat pentru două infracţiunide luare de mită,  instigare la spălare de bani (două fapte), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracţiuni) şi instigare la uz de fals (două infracţiuni);
  3. Vasilescu Claudiu  a fost arestat preventiv complicitate la luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
  4. Haller Zoltan-Jozsef a fost arestat preventiv pentru  complicitate la luare de mită,  spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
  5. Constantin LaurențiuRebega, europarlamentar, cercetat în libertate ( beneficiază de imunitate) pentru folosirea influenţei ori  a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,  de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,  instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

​Motivele pentru care instanța a admis arestările

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție ( competența atrasă de punerea sub acuzație a europarlamentarului Rebega) a decis arestarea preventivă a fostului secretar de stat Nagy, a secretarului general Găman, a oamenilor de afaceri Vasilescu și Haller deoarece inculpații reprezintă stare de pericol concret pentru ordinea publică, iar lăsarea lor în libertate poate afecta bunul mers al anchetei ( pot face presiuni asupra martorilor și denunțătorului ).

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă