16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV Rl. Intervenţie de urgenţă pe Marea Neagră. Un elicopter militar a...

EXCLUSIV Rl. Intervenţie de urgenţă pe Marea Neagră. Un elicopter militar a ajuns la locul evenimentului

Forţele Navale Române execută în prezent o intervenţie pentru o operaţiune de salvare pe Marea Neagră. Vasul aflat în pericol este pescadorul  “Cormoran 2”, cu cinci oameni la bord.

Operaţiunea de salvare a început după ce pescadorul, aflat la 45 de mile marine de Tuzla, a pierdut legătura radio cu autorităţile portuare.

La solicitarea Autorităţii Navale Române, Ministerul Apărării Naţionale a trimis în misiune două nave militare si un elicopter tip IAR 330 Puma naval.

În exclusivitate pentru România Liberă, locotenent-colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt la Statul Major al Forţelor Navale, a precizat că elicopterul Puma a ajuns deja deasupra navei aflate în pericol: “Pilotul are contact vizual cu trei persoane, aflate pe punte, dintre cele cinci de la bordul navei. Elicopterul are troliu şi are capacitatea de a lua marinarii la bord, dacă va fi necesar”.

În privinţa ambarcaţiunilor trimise in misiune, locotenent-colonelul Pavel ne-a precizat ca ele sunt nave purtătoare de rachete: “Acestea nu sunt specializate în operaţiuni de salvare, dar se aflau deja pe mare, într-o misiune planificată anterior, un exerciţiu. Erau cele mai aproape de locul evenimentului, de aceea le-am trimis pe ele”.

În zona pescadorului, marea are acum gradul 1 (liniştită) iar viteza vântului este de circa 7 noduri.

Potrivit Autorităţii Navale Române, pescadorul a rămas în derivă pe mare, cu motorul defect (“black out”). Vasul pornise la pescuit în ziua de 1 martie, din portul Sulina, şi trebuia să se întoarcă în noaptea de 3 spre 4 martie.

Întrucât nu are probleme de flotabilitate, pescadorul ar urma să fie adus la ţărm remorcat de o altă navă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă