15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialOrașul medieval Lipova, între ruine şi modernizare cu scandal

Orașul medieval Lipova, între ruine şi modernizare cu scandal

Orașul medieval Lipova atrage anual 80.000 de turiști doar din pelerinaje la Mănăstirea Maria Radna, însă de trei ani călătorii sunt întâmpinați de șantiere.

Localitatea cu puțin peste 10.000 de locuitori este situată pe Valea Mureșului, la 30 de kilometri de Arad, şi are un farmec ce cucerește cu arhitectura veche, străzile pietruite, bisericile și parcurile. În perioada medievală, Lipova a fost mai dezvoltat chiar și decât Arad, pentru că era un punct important de comerț. În perioadele de ocupație turcească (1552-1595 și 1613-1718) au apărut construcții reprezentantive, iar orașul a beneficiat de prima canalizare.

Potrivit Mediafax, una dintre construcțiile care au supraviețuit secolelor este Bazarul Turcesc, o clădire unică în România, declarată monument istoric. Imobilul a fost construit în 1638 şi figurează în catalogul monumentelor semilunii în lume, este în stare avansată de degradare, însă autoritățile locale susțin că nu pot face nimic, pentru că a fost retrocedată cu mulți ani în urmă și are mai mulți proprietari. Imobilul adăpostește acum mici comercianți, însă fiecare a făcut amenajări după propriul gust, alterând arhitectura originală.

Primarul orașului, Iosif Mircea Jichici, declară că au existat încercări de a achiziționa imobilul, însă “proprietarii au simțit că acesta va avea o valoare mai mare după modernizarea centrului orașului și au cerut sume enorme“.

Dar aproape toate imobilele de pe străzile principale necesită reparații capitale, dar proprietarii spun că nu au bani să investească. Orașul medieval poartă povara clădirilor cu tencuială căzută sau zugrăveală decolorată, ceea ce-i descurajează pe turiști să revină. “Centrul arată ca o zonă de săpături arheologice“, spune o turistă din Satu-Mare.

Cea mai neplăcută impresie este lăsată turiștilor de străzile orașului, care sunt în reparații de trei ani.

Primăria a reușit să obțină, în 2011, o finanțare europeană de peste 31 de milioane de lei pentru modernizarea a 14 străzi, însă lucrările, începute în 2012, au fost oprite la scurt timp, iar străzile au rămas sparte pe porțiuni
mari. Au rămas gropi acolo unde piatra cubică de bazalt dădea farmec urbei.

Edilul declară că de atunci au fost anulate două licitații, în valoare de câteva zeci de milioane de lei.

În 2013, când centrul orașului Lipova trebuia să aibă un aspect nou, a fost organizată o altă licitație, la care au participat șapte companii. A fost declarată câștigătoare o firmă care s-a angajat să execute lucrările pentru aproximativ 23 de milioane de lei. “Ghinionul s-a ținut lanț de noi. Au fost contestații și am rămas blocați până la sfârșitul anului trecut, când am organizat a treia licitație și am semnat un nou contract, la o valoare actuală de 25 de milioane de lei“, explică primarul. Lucrările au început recent, după trei ani de blocaje, și au ca termen de finalizare 31 august 2015. Primarul nu este însă convins că acest termen va putea fi respectat, având în vedere starea actuală a șantierului.

Mănăstirile-magnet

Majoritatea celor care trec prin Lipova sunt pelerini care vizitează Mănăstirea Maria Radna. Conform reprezentanților mănăstirii, peste 80.000 de persoane ajung aici în fiecare an, fiind cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul țării. Chiar și Papa Francisc a fost invitat la mănăstire, pentru ziua de 2 august, când va avea loc inaugurarea lucrărilor de reabilitare, însă prezența nu a fost confirmată.

Cei care ajung la mănăstire sunt întâmpinați tot de un șantier, pentru că locul de pelerinaj beneficiază de un program de reabilitare de 47,14 milioane lei. Circa 30 milioane lei, provin de la Uniunea Europeană. Cetatea Șoimoș, aflată în vârful unui deal de lângă orașul Lipova, este al doilea mare punct de atracție turistică. Zeci de mii de turiști vizitează ruinele cetății, care a fost construită către sfârşitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară.

Blocaj: aproape toate imobilele de pe străzile principale necesită reparații capitale, dar proprietarii spun că nu au bani să investească.

Cele mai citite

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă