7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialInvazie de căpușe, în mai multe județe: Zeci de persoane au ajuns...

Invazie de căpușe, în mai multe județe: Zeci de persoane au ajuns la Urgențe. Două dintre ele, diagnosticate cu boala Lyme

39 de persoane din Galați au ajuns, în ultima săptămână, la spital, după ce au fost mușcate de căpușe, a declarat  purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea. Totodată, șase argeşeni sunt internaţi în spitale din ţară, iar doi ei au fost diagnosticaţi cu boala Lyme.

Reprezentantul DSP Galați a afirmat, pentru  Agerpres, că de la începutul anului, 218 persoane din judeţul Galaţi au fost ciupite de căpuşe, cele mai multe din mediul rural. În niciunul dintre cazuri nu au apărut complicaţii care să ducă la boala Lyme. 

Totodată, Valentin Boldea a recomandat persoanelor să nu încerce să îşi scoată singuri căpuşa, ci să apeleze la ajutor medical de specialitate. 

„Dacă mai rămân părţi din căpuşă în organism, există riscul să apară infecţii. În plus, recomandăm ca la orice ieşire în aer liber, la iarbă verde, să se poarte haine albe, iar corpul să fie cât mai bine acoperit, pentru a se proteja astfel de muşcătura căpuşelor. Este indicat de asemenea, ca atunci când se alege un loc de campare, acesta să nu fie într-o zonă apropiată sau aflată în imediata proximitate a unui loc de păşunat, deoarece există risc mai mare de apariţie a căpuşelor”, a spus Valentin Boldea.

Totodată, șase argeşeni sunt internaţi în spitale din ţară, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Doi dintre ei au fost diagnosticaţi cu boala Lyme, iar în cazul celorlalţi patru pacienţi se aşteaptă rezultatele de la Institutul Cantacuzino, informează Mediafax.

Citește și: Invazie de căpușe la Sibiu: 14 persoane au ajuns la Urgențe

Persoanele au ajuns la medic prezentând o roşeaţă pe piele în jurul zonei unde au fost muşcaţi de căpuşe. Acest simptom specific bolii poate fi asociat cu febră, dureri de cap, astenie, dureri musculare şi de articulaţii.

Pacienţilor li s-au recoltat probe care au fost trimise pentru confirmare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Primul caz de boală Lyme confirmat a fost la o femeie de 70 de ani, din Piteşti, care a fost internată la Institutul „Matei Balş”, din Capitală. Celălalt caz confirmat este al unui bărbat, de 44 de ani, din Piteşti, care a fost internat la Secţia Boli Infecţioase Adulţi de la Spitalul Judeţean Argeş.

De asemenea, există suspiciuni de boală Lyme la un bărbat de 26 de ani, din comuna Ungheni, la o adolescentă de 17 ani din Piteşti şi la o femeie de 45 de ani din Piteşti, internaţi la Secţia Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Judeţean Argeş, precum şi la un bărbat de 62 de ani din Tigveni, care este internat la Institutul “Matei Balş”.

Potrivit reprezentanţilor DSP Argeş, starea tuturor pacienţilor este bună, nu prezintă complicaţii şi se află sub tratament cu antibiotice.

Tratamentul în cazul bolii Lyme durează 7 – 10 zile. Odată administrat tratamentul cu antibiotice, pacientul nu mai prezintă niciun risc de a avea complicaţii. Netratată însă, boala poate provoca infecţii ale inimii, articulaţiilor şi sistemului nervos, putând să se ajungă chiar la deces, atrag atenţia medicii.

Totodată, în acest weekend, 14 sibieni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din Sibiu, după ce au fost ciupite de căpușe, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Decebal Todăriţă.

 

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă