12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea și un afacerist român care s-a sinucis au făcut tranzacții...

Liviu Dragnea și un afacerist român care s-a sinucis au făcut tranzacții cu terenuri de milioane de lei. Investigație Rise Project: banii liderului PSD au dispărut din declarațiile de avere

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut afaceri imobiliare cu Costel Comana, fostul șef al Regiotrans, care s-a sinucis într-un avion, arată jurnaliștii de la Rise Project. Potrivit anchetei, liderul PSD ar fi vândul șase proprietăți amplasate la mare, la munte și în lunca Dunării, dar banii proveniți din aceste tranzacții ar fi dispărut din declarațiile de avere ale politicianului.

Cumpărătorul terenurilor, Costel Comana, i-a dat lui Liviu Dragnea aproape 1 milion de euro, contravaloarea terenurilor respective.

“Trei dintre aceste proprietăți, vândute cu aproape 800.000 de euro, fac parte din milionul de euro care nu se mai regăsește în declarațiile de avere ale președintelui PSD.

În 2009, pe vremea când era șeriful Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea i-a vândut lui Comana trei proprietăți din Turnu Măgurele și a încasat pe ele 3,37 milioane de lei.

Din contractul de vânzare-cumpărare intrat în posesia reporterilor RISE Project reiese că prețul fusese negociat de cei doi în decembrie 2007, iar conform declarației de avere depusă de Dragnea, Costel Comana i-a virat banii în două tranșe, până în 20 octombrie 2009”, susțin jurnaliștii. De asemenea, Rise a descoperit că alte trei proprietăți deținute de familia Dragnea, la munte și la mare, ar fi trecut în patrimoniului magnatului feroviar.

“Comana îi plătește primii bani lui Dragnea în 2007, când încheie un pre-contract pentru cele șase proprietăți. Atunci, liderul PSD a notat, în declarația de avere, că a încasat 3 milioane de lei. Banii nu s-au mai regăsit în următoarea declarație de avere, nici în conturi, nici sub o altă formă. Au dispărut pur și simplu după ce i-a încasat în valiză.   

Situația se repetă doi ani mai târziu. În 20 octombrie 2009, cei doi finalizează tranzacția, iar Comana îi achită tranșa finală: 1,9 milioane lei. Nici acești bani nu au ajuns în conturi, după cum nu au fost nici împrumutați ori investiți.

În total, peste un milion de euro, bani cash, s-au evaporat din averea declarată de politician. Banii primiți de la Comana nu se regăsesc în conturile bancare, în investiții, plasamente sau donații. „Am cumpărat cocotieri!”, a spus Liviu Dragnea pentru RISE Project”, se arată în investigație.

Agenția Națională de Integritate susține că legea nu impune declararea banilor lichizi (sau cash).

Jurnaliștii mai spun că unul dintre terenurilor vândute de Liviu Dragnea lui Comana în 2009 era un teren nefolosit, și a revenit în familia Dragnea în 2016, fiind returnat de fiica defunctului Costem Comana, Adela.

“Un lot de 5.000 mp din Șoseaua Alexandriei nr. 16 e a treia proprietate din Turnu Măgurele ajunsă de la Dragnea la Comana prin același contract. Istoria tranzacționării terenului arată că Liviu Dragnea a cumpărat la mijlocul anilor ‘90, de la trei localnici, cu 1 milion de lei vechi, adică doar trei salarii medii”, susțin cei de la Rise. Terenul a ajuns acum la un italian, care a mai cumpărat un teren ce a fost a lui Liviu Dragnea și a lui Comana. Italianul a plătit fiicea lui Comana 51.500 euro.

Liviu Dragnea și Costel Comana au făcut aceeași facultate, au stat în același cămin și au făcut afaceri împreună. Dragnea este astăzi șeful PSD, cel mai influent partid din ultimii 27 de ani, iar Comana a fost unul dintre magnații feroviari ai României.

Liviu Dragnea a refuzat practic să răspundă întrebărilor privind  tranzacțiile cu Costel Comana și afacerea Regiotrans, deși reporterii RISE au mers marți după el în Parlament.  



Iorgu Ganea, fost partener de afaceri al lui Costel Comana și cel care a preluat Regiotrans, nu a comentat situația pentru că este anchetat la DNA chiar în dosarul Regiotrans. Adela Comana, fiica magnatului feroviar, a fost contactată de reporterii RISE Project prin intermediul avocatului. Nu a dorit să dezvolte subiectul până acum.

Citiți investigația integrală a jurnaliștilor Rise Project aici.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă