8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis, după consultările cu societatea civilă: Nu este nevoie de o simplă...

Iohannis, după consultările cu societatea civilă: Nu este nevoie de o simplă schimbare de Guvern

Klaus Iohannis a ținut, vineri, în jurul orei 16.00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, pentru a prezenta concluziile consultărilor care au avut loc în aceste zile cu partidele parlamentare şi cu reprezentanţii societăţii civile. 

Preşedintele Iohannis s-a declarat mulţumit de modul în care au decurs primele consultări cu reprezentanţii societăţii civile şi de propunerile celor 20 de reprezentanţi ai societății civile. Totodată, Klaus Iohannis a pus accent pe necesitatea unei schimbări ample în politica românească.

"Am terminat prima runda de consultări, și nu spun consultări cu partidele, pentru că, de data asta, consultările au avut un specific aparte. Mă voi referi prima dată la această ultima întalnire, care mie mi s-a părut una foarte bună. Oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gândite, abordări practice care, pentru mine, în aceasta etapă, sunt un real folos. Voi prelua aceste idei și le voi duce spre partidele politice. A fost evident, între reprezentanții societății civile, că așteptările sunt multiple. Am constatat că nu este nevoie de o simplă schimbare de guvern, că este nevoie de o schimbare complexă în politica românească. Toți așteaptă să iasă în fața politicieni noi, politicieni care nu au avut de-a face cu corupția, care nu au fost supuși urmăririi penale".

Consultările de vineri au reprezentat o "noutate în politica romaneasă", a mai declarat președintele, astfel că niciunul dintre liderii partidelor invitate la consultări nu au venit cu o propunere de prim ministru. Totodată, a anunţat că marțea viitoare vor avea loc noi consultări, astfel încât să se ajungă la cea mai bună concluzie.

"Nu a venit nimeni cu o propunere de prim ministru, ceea ce e o noutate în politica românească. Cu fiecare grup în parte am convenit câteva lucruri. O singură rundă de consultari nu este suficientă, fiindcă situația este specială. Nu este, nici pe departe, suficient un nume. A veni cu un nume e relativ simplu. Ceea ce vrem să facem e să ne concentrăm asupra unei abordări. Există mai multe variante: alegeri anticipate, alegerea unui prim ministru politic, a unui prim ministru tehnocrat.

Concluzia mea, din această primă rundă de consultări, e că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea nimeni nu a venit cu niciun nume. Trebuie ca partidele politice să se înţeleagă asupra unui program minimal, ce trebuie făcut în perioada imediat urmatoare. Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări, la începutul săptămânii viitoare, şi sper să avem o concluzie cu care sa vin în faţa publicului". 

Tot vineri, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR şi ALDE, după ce joi s-a consultat cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară în vederea găsirii unei soluţii, după demisia Cabinetului Ponta.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă