6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională și euroatlantică

Iohannis: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională și euroatlantică

Zona Mării Negre se dovedește a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică, în actualul context geopolitic, a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, în alocuţiunea sa la Conferinţa de securitate de le Munchen.

"În lumina recentelor evenimente și având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedește a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competența și expertiza noastră pot contribui substanţial la soluţionarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre", a spus preşedintele în cadrul panelului cu tema "Între reasigurare și reangajare? Viitorul NATO", cu prilejul participării la cea de-a 52-a Conferinţă de Securitate de la München.

De asemenea, Iohannis a mai spus că România rămâne un pilon al democraţiei şi al stabilităţii în regiune şi că "vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO și a UE".

Preşedintele a amintit de creşterea bugetului pentru apărare şi de reuniunea la nivel înalt a liderilor statelor NATO de pe flancul estic, din 4 noiembrie, prezidat de Klaus Iohannis şi președintele Poloniei, Andrzej Duda.

"Atât procesul de redactare a Strategiei Globale a UE, cât și pregătirea în vederea Summit-ului NATO din Polonia trebuie să asigure un rol important atât pentru flancul estic cât și pentru cel sudic, angajamentul de a consolida capacitatea de rezistență a societăților noastre, o viziune cuprinzătoare și acțiuni care să asigure continuitatea eforturilor deja întreprinse în zona Mării Negre, de asemenea foarte relevante din perspectiva securității energetice", a spus Iohannis în discursul său.

Iohannis a salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Inițiativei de Reasigurare Europeană, pe care o consideră o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa și față de obiectivele comune ca organizație.

"Implementarea deciziilor luate la Summitul din Țara Galilor, stimularea curajoasă a dezvoltării adaptării pe termen lung a NATO și, în special, consolidarea dimensiunii de descurajare vor produce impactul dorit la Varșovia", a mai spus preşedintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, din punct de vedere al securităţii, atât pe flancul estic, cât şi pe cel sudic.

''Cooperarea și coordonarea NATO-UE reprezintă garanția securității și a prosperității. Avem nevoie de angajamentul consolidat și autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizație'', a conchis şeful statului

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă