11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Iohannis eliberează din funcţie judecătorii condamnaţi

UPDATE. Iohannis eliberează din funcţie judecătorii condamnaţi

UPDATE 14:20. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind eliberarea din funcţia de judecător a lui Ciprian Sorin Viziru de la Tribunalul Bucureşti, după ce acesta a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul omului de afaceri Dan Adamescu. 
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretul “privind eliberarea din funcţia de judecător, în prezent suspendat din funcţie, la Tribunalul Bucureşti a domnului Ciprian Sorin Viziru – ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni”. 
În 27 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. În dosar, a mai fost condamnat omul de afaceri Iosif Armaş, fost deputat PSD, la 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare, iar Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani şi 2 luni închisoare, cu mult mai puţin decât cei 22 de ani închisoare daţi de Curtea de Apel Bucureşti. 
Condamnaţi au fost şi alţi trei judecători de la Tribunalul Bucureşti la data faptelor: Ion Stanciu – 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare; Elena Rovenţa – 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare; Ciprian Sorin Viziru – 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare. 
În iunie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri Dan Adamescu şi Iosif Armaş, aceştia fiind acuzaţi că au dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în instanţă pentru firme ale lor aflate în insolvenţă. 
Potrivit DNA, cei patru judecători au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă alţi magistraţi de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

——-

Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind eliberarea din funcţia de judecător a Veronicăi Cîrstoiu, după ce aceasta a fost condamnată definitiv la șapte ani de închisoare. 

Potrivit  Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretul “privind eliberarea din funcţia de judecător, în prezent suspendat din funcţie, la Curtea de Apel Bucureşti a doamnei Veronica Cîrstoiu – ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni”. 

Veronica Cîrstoiu a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare, fiind acuzată că a primit aproximativ 630.000 euro mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula acestuia pedeapsa din dosarul de fraudare a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Citește și: Fosta judecătoarea CAB Veronica Cârstoiu, cinci ani de închisoare 

Potrivit DNA, Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 acte materiale). 

Anchetatorii arată că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu alţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. 

“Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian – fratele lui Dinel Staicu şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana. (…) În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, susţin procurorii DNA. 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă