10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis: Amintirea victimelor Holocaustului, un avertisment dureros al istoriei

Iohannis: Amintirea victimelor Holocaustului, un avertisment dureros al istoriei

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, marţi, supravieţuitorii Holocaustului.

 "Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre. Vă rog să păstrăm un moment de reculegere", a declarat şeful statului.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a scris, pe pagina sa de Facebook, că, la 70 de ani de la eliberarea deținuților de la Auschwitz, amintirea victimelor Holocaustului ”rămâne cu noi ca un avertisment dureros al istoriei”.

Ziua de 27 ianuarie înseamnă sfârşitul Holocaustului şi eliberarea lagărelor de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 "Soluţia finală a problemei evreieşti" aşa cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania condus de Adolf Hitler a însemnat uciderea a şase milioane de evrei, conform istoricilor. 

Holocaustului i se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale naziştilor: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15.000 de homosexuali, persoane cu handicap şi adeptii ai sectei "Martorii lui Iehova". Ti erau etichetaţi drept "duşmani ai statului german".

Televiziunea Română transmite în direct, marţi, începând cu ora 10.00, ceremoniile de la Auschwitz, la 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist. 

La eveniment sunt invitaţi demnitari din Europa şi Israel, precum şi membri ai caselor regale. România va fi reprezentată de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.

Lagărul de concentrare a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945, de către Armata Roşie. Dar, marele absent de la comemorările din acest an din Polonia este tocmai liderul rus, Vladimir Putin. Moscova spune că preşedintele nu participă la ceremonii pentru că "nu a primit invitaţie oficială".

Directorul muzeului de la Auschwitz a trimis o scrisoare prin care a anunţat ambasada rusă din Polonia de eveniment şi a solicitat prezenţa unui oficial. Moscova consideră că acest gest "nu prevede un răspuns obligatoriu".

Iohannis decorează supravieţuitori ai Holocaustului

Şeful statului va decora, marţi, şapte supravieţuitori ai Holocaustului. Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de decorare, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. 

”În semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau și dorind a păstra vie memoria Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”, potrivit Preşedinţiei.

Citeşte şi: Iohannis a decorat șapte supraviețuitori ai Holocaustului

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă