8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe general prezidențial a fost trecut în rezervă de două ori

Ce general prezidențial a fost trecut în rezervă de două ori

Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe consilierul pentru Securitate Națională, generalul Ion Oprișor.

Decretul de trecere în rezervă a fost semnat astăzi, informează Administrația Prezidențială.

Pe de altă parte, până la o eventuală decizie de înlocuire din funcție, generalul (r) Ion Oprișor își menține statutul de consilier prezidențial pentru Securitate Națională și, implicit, de membru al CSAT.

Funcția de consilier prezidențial pentru Apărare poate fi deținută atât de civili cât și de militari, indiferent că sunt ofițeri activi sau în rezervă.

Generalul (r) Oprișor are 60 de ani și provine din Forțele Terestre ale MApN. Textul decretului prezidențial, publicat astăzi în Monitorul Oficial, precizează că trecerea lui în rezervă s-a făcut la propunerea ministrului Apărării Naționale.

Citește și: EXCLUSIV. Iohannis l-a numit secretar al CSAT pe consilierul lui Băsescu

În anul 2005, MApN l-a detașat pe Ion Oprișor la CSAT, pe un post de consilier. În anul 2006, președintele Băsescu l-a numit pe generalul Oprișor în funcția de secretar al CSAT, cu rangul de consilier de stat.

La data de 6 martie a.c., președintele Klaus Iohannis l-a promovat pe generalul Oprișor în funcția de consilier prezidențial pentru Securitate Națională.

Generalul Oprișor a fost trecut în rezervă de două ori

Președintele Iohannis nu este primul șef de stat care îl trece în rezervă pe generalul Oprișor.

La data de 1 aprilie 2008, președintele Traian Băsescu l-a avansat pe Oprișor la gradul de general locotenent (cu trei stele) și, prin același decret prezidențial, l-a trecut în rezervă. Ulterior însă, în ianuarie 2009, generalul locotenent (r) Oprișor a fost reactivat, tot de Traian Băsescu.

La data de 29 noiembrie 2011, președintele Băsescu l-a avansat pe Ion Oprișor la gradul de general cu patru stele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă