10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis spune că ar fi promulgat legea eliminării celor 102 taxe, dacă...

Iohannis spune că ar fi promulgat legea eliminării celor 102 taxe, dacă nu ar fi inclus și taxa radio – tv

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că el ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, lege recent adoptată, dacă acest act normativ nu ar fi vizat și eliminarea taxei radio-tv, informează Agerpres.

Președintele Iohannis a criticat Parlamentul pentru că nu a dezbătut separat chestiunea taxei radio-tv.

“Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică și Radioul Public, probabil că aș fi promulgat legea pur și simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe”, a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, arătând că ar fi făcut acest lucru deoarece Executivul a dat un punct de vedere pozitiv, deși cu multe amendamente.

Șeful statului a amintit că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală.

“Această inițiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiții minimale, lucru care în esență nu ar fi rău, și pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris și eu în programul meu electoral anul trecut, spun și eu ca și mulți români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai ușor de aplicat, să eliminăm o anumită birocrație. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgență. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere și a primit și vot final”, a afirmat Iohannis.

Președintele Iohannis a apreciat că “întreg demersul are o problemă majoră”, întrucât taxa a fost eliminată fără discuții publice de bază pentru Televiziunea Publică și Radioul Public, fără a pune ceva în loc.

El a susținut că nu este convins că se dorește eliminarea acestei taxe, precizând că după adoptarea legii de către Parlament a primit solicitări de întâlniri de la șefii celor două instituții și scrisori de la European Broadcasting Union — din care face parte și TVR — și de la alte organizații și organisme internaționale, sindicate să nu promulge acest act normativ.

“Am aflat cu foarte mare surprindere că nici Televiziunea Publică, nici Radioul Public nu au fost consultate. Mi se pare o abordare ciudată, pentru că nu este vorba de două SRL-uri. (…) Această dezbatere, normal, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a fi adoptată de Parlament (legea — n.r.). Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate, eu am considerat că nu le știu pe toate”, a subliniat Iohannis.

Președintele le-a solicitat participanților la dezbatere să prezinte argumente pentru a-și forma o opinie în legătură cu eliminarea taxei radio-tv.

Șefii SRTv și SRR nu sunt prezenți la această dezbatere, însă cele două instituții sunt reprezentate.


 

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Biblioteca Naţională a României, la dezbaterea ‘Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninţare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune?’, conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Evenimentul este organizat de Asociaţia ActiveWatch, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, cu scopul de a asigura un dialog între şeful statului şi jurnalişti, reprezentanţi ai organizaţiilor de media şi membri ai societăţii civile despre situaţia serviciilor publice de radio şi televiziune, în special în urma votării legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completare unor acte normative, lege care vizează şi eliminarea taxei radio-tv.

Dezbaterea are loc începând cu ora 16,00.

Preşedintele Klaus Iohannis preciza recent că legea privind eliminarea celor 102 taxe se află în analiza sa, arătând că este bine să se renunţe la unele taxe, dar despre radio-tv trebuie să se discute mai bine.

‘Legea este în analiză şi aici cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu, este bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem, pur şi simplu, prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă, care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm şi probabil s-ar găsi soluţii să se renunţe la ele. Au rămas două care, după părerea mea, trebuie bine discutate. Este vorba despre taxa radio şi taxa tv’, a spus şeful statului.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă