12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis nu a discutat cu Kovesi despre scandalul iscat de Sebastian Ghiță:...

Iohannis nu a discutat cu Kovesi despre scandalul iscat de Sebastian Ghiță: Eu nu chem oamenii la raport! Deputatul inculpat a fost audiat la Parchetul General, dar nu știe clar pentru ce infracțiune vrea să sesizeze procurorii

Președintele Iohannis a precizat că nu a discutat cu procurorul șef al DNA, Laura Kovesi, din momentul în care a început scandalul plagiatului, declanșat de Sebastian Ghiță. În același timp, Ghiță a fost audiat la Parchetul General și nu a putut indica procurorilor clar ce infracțiune denunță, de fapt.

Întrebat de jurnaliști dacă a chemat-o la Cotroceni pe Codruța Koveși după ce deputatul Sebastian Ghiță a iscat scandalul public, șeful statului a spus că nici nu are intenția să o cheme pe șefa DNA la o discuție pe acest subiect: “Eu nu chem oamenii la raport!”.

În schimb, dacă șefa DNA îi va solicita o discuție, Iohannis va accepta: 

”Dacă va dori să vină să îmi prezinte punctul domniei sale de vedere, sigur, sunt deschis”, a explicat șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că Președinția menține o “relație instituțională” cu DNA.


Citește și:  Kovesi: În multe cazuri, procurorii anticorupție sunt hărțuiți imediat după ce au fost declanșate anumite proceduri

“Vă pot spune că procurorii din DNA nu sunt nici ușor impresionabili, nu sunt nici îngrijorați de astfel de tactici. Sunt obișnuiți deja cu atacurile care se fac în spațiul public de către persoanele pe care le cercetăm sau de către susținătorii acestora. De foarte multe ori, au fost astfel de atacuri imediat după ce anumite proceduri au fost declanșate”.


Acum câteva zile, într-un interviu acordat agenției Agerpres, Laura Kovesi declara că există situații în care procurorii anticorupție sunt atacați, în spațiul public, de către persoanele cercetate sau de susținătorii lor.

„Cred că îngrijorarea există în rândul persoanelor cercetate dacă apelează la astfel de metode. Vă pot spune că procurorii din DNA nu sunt nici ușor impresionabili, nu sunt nici îngrijorați de astfel de tactici. Sunt obișnuiți deja cu atacurile care se fac în spațiul public de către persoanele pe care le cercetăm sau de către susținătorii acestora. De foarte multe ori, au fost astfel de atacuri imediat după ce anumite proceduri au fost declanșate. Sunt atacuri la care noi nu putem să ieșim și să explicăm ce avem în dosar pentru că ne este interzis acest lucru. Singurul nostru răspuns este să finalizăm dosarele cât mai repede și mai bine și răspunsul adecvat vine odată cu hotărârea judecătorească definitivă care se dă în fiecare caz. Am văzut că, de foarte multe ori, au fost situații în care am fost acuzați că dosarele sunt politice, că dosarele nu sunt solide, că nu avem probe și cu toate acestea am obținut hotărâri de condamnare. Deci, suntem într-o fază în care procurorii din DNA sunt suficient de maturi, experimentați și curajoși încât să facă față acestor atacuri. În schimb, dacă vorbim de îngrijorări, ne îngrijorează mai mult efectele dramatice pe care le are corupția și nu atacurile pe care le fac persoanele cercetate”, a explicat Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef al DNA a recunoscut că “sunt foarte multe metodele prin care poți să hărțuiești procurorii”. De exemplu, „sunt atacuri făcute prin declarații publice, prin postări de pe Facebook, prin prezentarea unor documente din dosar în spațiul public”, a explicat șefa DNA.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Ecaterina Andronescu îl contrazice pe Sebastian Ghiţă: Rezultatul dat de Consiliul Naţional de Etică în cazul Kovesi nu putea fi modificat de altcineva



Detalii despre plângerea depusă de Ghiță și audierile de joi, de la Parchetul General:
Sebastian Ghiță dă explicații la Parchetul General, în legătură cu autodenunțul privind lucrarea de doctorat a șefei DNA: „În țara asta, toți cetățenii trebuie să fie egali. Chiar dacă este vorba de Kovesi 

Sebastian Ghiță a declarat, la ieșirea de la Parchetul General, că a dat declarații în calitate de martor. „Sunt convins că vor fi audiate și alte persoane care vor certifica cele spuse de mine. Am nominalizat persoanele care au participat, împreună cu mine, la această întâmplare, la acest eveniment (…) Ce mă bucur eu este că Parchetul General a avut curajul să facă o anchetă care vizează un procuror al DNA, în special pe doamna Laura Codruța Kovesi”, a spus deputatul, la ieșire de la sediul Parchetului General. El a refuzat să ofere jurnaliștilor detalii din dosar. Citiți aici tot articolul!



CITEȘTE ȘI: Raportul oficial care spune că Kovesi nu a plagiat. Documentul a fost întocmit de Consiliul Național de Etică după mai multe audieri și contrazice situația descrisă de Sebastian Ghiță



Problemele lui Ghiţă cu prourorii DNA

Dosarul Herțanu, cumnatul lui Ponta

În februarie 2015, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv într-un dosar al DNA Ploiești, fiind acuzat de fraudarea fondurilor europene destinate lucrărilor de canalizare din Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. Dosarul a fost trimis în judecată. În acest dosar, deputatul Ghiță este suspectat de sprijinirea unui grup infracțional organizat, de trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată.

Dosarul Iulian Bădescu, primarul PSD din Ploiești

Al doilea dosar penal DNA în care a apărut numele deputatului PSD Sebastian Ghiță este cel în care a fost inculpat primarul PSD din Ploiești, Iulian Bădescu. În iulie 2015, Bădescu și Ghiță au fost trimiși în judecată de DNA.  Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, la instigarea lui Sebastian Ghiță, a acordat clubului Asesoft o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei. Pentru alocarea sumei respective, Bădescu ar fi pretins și primit de la Ghiță o vilă.

Dosarul „Procurorii şi poliţiştii din Ploieşti“

Al treilea dosar penal în care Ghiță a fost trimis în judecată este cel în care, marți, instanța supremă i-a respins cererile de anulare a probelor. În dosar au fost trimiși în judecată fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, adjunctul acestuia, șeful IPJ Prahova, polițiști. Aceștia l-ar fi ajutat pe Ghiță să fenteze răspunderea penală, ajutându-i, astfel, afacerile.

Dosarul Ghiță – Ponta – Tony Blair

La începutul lunii septembrie 2016, procurorii DNA Ploiești i-au pus sub control judiciar pe deputatul Sebastian Ghiță și fostul premier Victor Ponta. Infracțiunile reținute sunt de spălare de bani (Ghiță) și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani (Ponta). În rezumat, în 2012, Sebastian Ghiță ar fi finanțat cu 220.000 de euro aducerea în țară a lui Tony Blair în campania electorală pentru ca PSD și Victor Ponta să câștige imagine și voturi. Banii au fost disimulați prin firme și o organizație neguvernamentală.

Dosarul Asesoft, prescris

Dosarul Tracia-Asesoft, început în 2002, a fost închis definitiv anul acesta pentru prescrierea faptelor. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Ghiță și alte opt persoane   au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumpărau produse petroliere de la rafinării, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea plății taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).

Procurorii susțineau că prejudiciul creat statului român se ridică la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghiță.

DEZVĂLUIRI. Chiar Ecaterina Andronescu se îndoiește de capacitatea lui Sebastian Ghiță de a falsifica un raport al Consiliului de Etică. Mihnea Costoiu nu era ministru la momentul respectiv, Ghita era doar un afacerist

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă