10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul închisorilor CIA: Ion Iliescu a fost audiat la Parchet acum două...

Scandalul închisorilor CIA: Ion Iliescu a fost audiat la Parchet acum două luni

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat, la Parchet, în urmă cu două luni, unde a dat declaraţii în scandalul închisorilor CIA în România, conform Digi24. 

Scandalul a izbucnit din nou după ce, în luna aprilie, Ion Iliescu a declarat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat “în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Citeşte şi: Noua anchetă în cazul presupuselor închisori CIA a fost cerută de Comisia LIBE

Ulterior, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris pe blog că e ”neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru ”Der Spiegel”, susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

El a mai susţinut că, dacă ar fi ştiut ”ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană” ar fi luat, ”cu siguranţă”, o altă decizie.

În 25 septembrie, o delegaţie a Comisiei LIBE a Parlamentului European a venit la Bucureşti, unde a discutat cu membrii Comisiei senatoriale de Apărare. Delegaţia a solicitat sprijinul Comisiei în demersul Parlamentului European, de a cere Senatului SUA publicarea informaţiilor secretizate despre presupusele închisori CIA.

Luni, preşedintele Comisiei de Apărare a Senatului a cerut conducerii Senatului înfiinţarea unei noi comisii de anchetă privind presupusele închisori CIA, ca urmare a discuţiilor pe care le-a avut cu delegaţia LIBE a PE şi având în vedere raportul Senatului SUA. 

Un raport publicat de Senatul american a arătat că CIA a avut închisori pe teritoriul a cinci state, între care: România, Polonia, Lituania, Thailanda. Agenţia Centrală de Informaţii din SUA ar fi semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari. Centrul de detenţie ar fi fost închis în România în 2006, la cererea autorităţilor române. 

Numele de cod al închisorii din România era “black”. “În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu … din ţara … pentru a găzdui un centru de detenţie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din ţara … să identifice modalităţi de susţinere a … în ţara … (…) Primii deţinuţi CIA au început să fie transferaţi la Centrul de detenţie NEGRU în toamna anului 2003”, se arăta în raportul Senatului, citat de ziarul The Washington Post. 
Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre închisoarea secretă din România, iar ambasadorul american în România la acea vreme, Michael Guest, a calificat ca “inacceptabilă” această situaţie, cerând clarificări şi asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

“În august 2003, ambasadorul american în ţara … a încercat să ia legătura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura că instituţia are cunoştinţă de existenţa centrului de detenţie şi de potenţialul impact asupra politicilor în relaţia cu Administraţia ţării-gazdă (România – n.red). Ambasadorului american i s-a răspuns de către biroul local CIA că acest lucru nu este posibil şi că nimeni de la Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de Stat (Colin Powell – n.red), nu fusese informat despre existenţa închisorii CIA în această ţară. Catalogând drept «inacceptabilă» atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel puţin de către consilierul prezidenţial american pentru Securitatea naţională prin care să fie descrise atribuţiile programului, inclusiv o poziţie din care să reiasă că tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale şi drepturile omului”, menţiona raportul. 

În mai 2004, pe fondul dezvăluirilor despre abuzurile comise în închisoarea americană de la Abu Ghraib (Irak), ambasadorul din România ar fi cerut din nou explicaţii privind metodele de interogare utilizate de CIA. 

În 2005, şeful închisorii CIA din România a trimis un email în care exprima preocupări privind calitatea personalului trimis la unitatea de detenţie şi asupra programului CIA în general, rezultă din raport.

În 2006, “după publicarea unui articol în Washington Post, … ţării … a cerut închiderea în câteva ore a Centrului de detenţie NEGRU. CIA a transferat în scurt timp restul deţinuţilor aflaţi în acest centru”, conform raportului Senatului. 

Citeşte şi: O nouă anchetă parlamentară privind presupusele închisori CIA din România

În 2008, o comisie parlamentară de anchetă a stabilit că nu există indicii ca pe teritoriul României ar fi funcţionat închisori CIA.

 

 

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă