20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIon Iliescu tergiversează audierea sa în dosarul Mineriadei

Ion Iliescu tergiversează audierea sa în dosarul Mineriadei

Ion Iliescu a obținut amânarea audierii sale ca inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pe motiv că avocatul său, Ion Neagu, este bolnav. El ar fi solicitat procurorilor militari amânarea audierii până își găsește avocat și după ce noul avocat studiază probele din dosar. Surse judiciare spun că ar fi vorba de o încercare de tergiversare a anchetei.

Ion Iliescu este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii. Este vorba despre reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Nu ar fi pentru prima dată când Ion Iliescu încearcă să evite procedura judiciară a declarației scrise și a răspunderii la interogatoriu. A făcut-o și când a fost inculpat prima dată în dosar de către generalul magistrat Dan Voinea. Atunci, a refuzat să dea declarații prevalându-se la dreptul la tăcere. În schimb, le-a trimis anchetatorilor o carte despre Revoluția din decembrie 1989, publicată de domnia sa.

În 2007, Iliescu a refuzat si o altă procedură si anume semnarea procesului verbal de luare la cunoștință a acuzațiilor, după care a făcut plângere împotriva procurorului militar. Tot atunci, a sesizat Curtea Constituțională cu faptul că civilii nu pot fi anchetați de procurorii militari. În urma deciziei CCR, dosarul a fost mutat la secția civilă, care a clasat cauza. 

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei, între alții, pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pe fostul premier Petre Roman, pe fostul director al SRI Virgil Măgureanu și pe fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

Joi au fost audiați Adrian Sârbu în calitate de inculpat. Ca martor a fost audiat Andrei Pleșu. Pentru vineri este citat la audieri Miron Cosma, urmărit penal.

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă