18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJens Stoltenberg explică rolul comandamentului NATO din România

Jens Stoltenberg explică rolul comandamentului NATO din România

Unitatea NATO de Integrare a Forțelor de la Bucureşti nu va fi una militară, iar cei aproximativ 40 de experţi de aici vor juca un rol cheie în planificarea exerciţiilor şi sprijinirea unei posibile întăriri a capacităţilor militare, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax

“Nu va fi o bază militară. Este o unitate mică, cu aproximativ 40 de persoane, din România şi din alte state membre NATO. Ei vor juca un rol cheie în planificarea exerciţiilor şi sprijinirea unei posibile întăriri a capacităţilor militare”, a afirmat Stoltenberg, la conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni.

Citește și: Stoltenberg, mesaj ÎNGRIJORĂTOR despre Rusia

În ceea ce priveşte Comandamentul multinaţional care va deveni funcţional în 2016, tot în Bucureşti, şeful NATO a precizat că reprezintă “o altă contribuţie importantă la apărarea noastră colectivă”.

“Aceste măsuri au rol defensiv. NATO nu caută confruntări cu nimeni. Dar vom face tot ceea ce este necesar pentru a menţine ţările noastre sigure. Şi ne vom apăra toţi aliaţii împotriva oricărui tip de ameninţări din est sau din sud”, a mai spus secretarul general al Alianţei.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, în perspectiva summitului NATO de la Varşovia, de anul viitor, este nevoie de “o adaptare strategică şi de o regândire a viziunii pe termen lung pentru a răspunde eficient ameninţărilor complexe venite atât din est cât şi din sud”.

“România va fi puternic angajată alături de statele membre NATO în acest demers colectiv. Avem datoria de a face toate eforturile pentru restabilirea securităţii în regiune şi pentru a sprijini parcursul pro-atlantic şi pro-european al partenerilor noştri din vecinătatea estică”, a spus Iohannis.

Şeful statului a apreciat “atenţia sporită” acordată de NATO penru reasigurarea flancului estic.

Citește și: Stoltenberg: “NATO se bazează pe România, iar România se poate baza pe NATO”

Totodată, Iohannis a spus că a discutat cu oficialul NATO despre progresul făcut de România în implementarea planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei, demersul pornind de la convingerea că “România este puternică într-o alianţă puternică”.

În acest context, Iohannis a reamintit că inaugurarea Unităţii NATO de Integrate a Foţelor (NFU) la Bucureşti, dar şi de baza de la Deveselu care va deveni operaţională până la sfârşitul anului 2015, în timp ce în 2016 va deveni funcţional şi Comandamentul multinaţional de divizie sud-est localizat tot în Bucureşti.

 

 

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă