10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMagistratul Magdalena Iordache, soţia ministrului propus al Justiţiei, s-a pensionat cu doar...

Magistratul Magdalena Iordache, soţia ministrului propus al Justiţiei, s-a pensionat cu doar trei zile înainte de judecarea Dosarului Bica. Judecătoarea s-a ocupat şi de cazul Mircea Băsescu, pensionată

Magdalena Iordache, soţia ministrului propus al Justiţiei, Florin Iordache, a fost judecătoare în cadrul Înaltei Curţi de Casaţia şi Justiţie (ÎCCJ), însă, şi-a dat demisia înainte de a judeca Dosarul Bica 1 în care şefa DIICOT, Alina Bica, a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, notează Concret în Olt.

Dosarul în care şefa DIICOT este cercetată pentru fapte de corupţie i-a fost repartizat Magdalenei Iordache în luna decembrie a anului 2015. La doar trei zile, judecătoarea şi-a înaintat cererea de demisie. Până la întrunirea comisiei CSM, magistratul Iordache a avut mai multe încercări de a judeca acest caz, existând nu mai puţin de patru cereri de recuzare în Dosarul Bica. Decretul privind eliberarea din funcţie a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis vineri, 9 ianuarie. Magdalena Iordache s-a pensionat la doar 47 de ani, după 25 de ani de muncă în domeniul justiţiei.

De precizat este şi faptul că aceasta s-a ocupat şi de dosarul Mircea Băsescu, dar şi de punerea în libertate în 2011 a fostului vameş Aurelian Cătălin Pilcă, încătuşat în Dosarul Portul pentru aderare la grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită, informează Cotidianul.

Judecătoarea s-a abținut în trecut la procesul ,,Trofeul Calității” în care era implicat Adrian Năstase și a mai făcut parte din completul care a hotărât definitiv ca sirianul Omar Hayssam să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, constatând că acesta fost ajutat să fugă din România în iunie 2006.

În dosarul “Bica 1” sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecată, în acelaşi dosar, şi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fapte de care a fost acuzată iniţial în dosarul “Bica 2”. În urma unei decizii a instanţei supreme, dosarul “Bica 1” include toate acuzaţiile aduse Alinei Bica pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit ca membru în comisia ANRP, precum şi acuzaţiile faţă de Dorin şi Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

 

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă